El Govern aprova la creació d’un fons de garantia per als dipòsits

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 de Novembre de 2010

El Govern va aprovar ahir la creació d’un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats de crèdit del país, amb una dotació inicial de 100 milions d’euros. Aquesta partida, que els bancs hauran de deixar en la categoria de «reserves indisponibles», farà que es puguin garantir fins a un màxim de 100.000 euros «tant per dipositant com per a inversor», segons va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

Aquesta era una mesura en què l’Executiu venia treballant des de fa mesos i que havia de tancar el conjunt d’articulats que durant aquesta legislatura han repercutit en el sector bancari, un camí que es va obrir amb el vist-i-plau dels socialdemòcrates i els reformistes a la Casa de la Vall. A més, i tal i com va explicar López, aquest pas permetrà l’adequació als estàndards» comunitaris en aquest àmbit, que entraran en vigor el primer de gener del 2011.

«Andorra no tenia legalment creat un sistema de garantia de dipòsits», va recordar el ministre, que va ampliar com a més de la dotació inicial, aportada per les entitats «de manera proporcional als recursos de cada banc», cada any hi haurà una aportació del 0,06% dels mateixos recursos gestionats. Així, la bossa de garantia s’anirà incrementant progressivament i permetrà que el sector gaudeixi d’una tranqui·litat que es va posar en dubte en molts països amb l’esclat de la crisi financera, tot i que a Andorra no va arribar aquesta incertesa. Precisament, els 100.000 euros de garantia per dipòsit o inversió se situen en una franja molt garantista amb l’usuari, ja que a moltes jurisdiccions aquest topall està establert en els 50.000, tal i com va recordar el ministre.

Lletres al 3,53% / D’altra banda, l’actualitat ahir girava entorn a l’emissió de deute públic de 100 milions tancada per l’Estat. El Consell de Ministres va aprovar el Decret de resolució de la subhasta, situant la rendibilitat final al 3,531%, calculada al tipus euríbor a 12 mesos, més l’increment de 200 punts bàsics que el Govern va decidir retribuir, un interès que ha estat ben acceptat pels inversors tenint en compte la bona acceptació de la iniciativa.

Concretament, s’han sol·licitat 151,236 milions d’euros en lletres del tresor, és a dir, 151.236 unitats. El fet que s’hagi superat el topall dels 100 milions ha fet que «per cada tres euros demanats, s’obtinguin dos», tal i com va resumir a nivell pràctic el ministre d’Economia i Finances. Aquest prorrateig es farà «en base a les demandes totals», mentre que el percentatge mínim que s’havia establert per a cada banc hagués estat decisiu en cas que no s’hagués arribat a assumir per part dels inversors particulars la totalitat de lletres del tresor posades en circulació.

Confiança en temps de crisi / El fet és que la bona acollida «ha superat les bones expectatives del Govern», segons va reconèixer López, que al mateix temps va manifestar que el Govern no es va plantejar una ampliació de l’emissió de deute públic «perquè no va haver-hi temps material». En qualsevol cas, el Govern va rebre aquesta acceptació com a un bon termòmetre per mesurar el grau de confiança en temps de crisi.

A partir d’aquí, el pròxim pas serà el tancament de l’operació de 150 milions d’euros en un crèdit internacional, una operació de la qual el Govern no va poder oferir més detalls «fins que no estigui signat per les dues parts», tot i que només resta tancar serrells com els procediments jurídics o la traducció.

pdf3.jpg