L’emissió de deute públic clou amb èxit entre els privats

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Novembre de 2010

El termini de subscripció a l’emissió de deute públic finalitza aquest matí. A les deu. I ho farà amb èxit. La inversió privada realitzada a través de les entitats bancàries del país, en conjunt, superarà els cent milions d’euros que s’havien emès sota la fórmula de lletres del tresor. Així ho van assegurar ahir diverses fonts del sector financer, que esperen avui conèixer els detalls definitius de l’operació. Les fonts consultades van afirmar que la majoria d’entitats ja tenien ahir col·locats tots els títols que els pertocaven. I encara més. “La demanda és gran. I es podrà dir que ha estat un èxit”, van assegurar alguns dels consultats, que van elogiar l’emissió, “un procés molt positiu cap a la normalització”.

Un cop estigui formalment tancat el termini de subscripció al deute públic i es comprovi quins han estat els excessos, les entitats bancàries hauran de decidir quina fórmula estableixen per al repartiment definitiu dels títols. Les fonts consultades van assegurar que “no hi ha cap regla establerta” i que cada banc haurà de triar el sistema que cregui més adient en funció de múltiples variables. No es descarta que s’acabi optant per triar entre les cinc entitats el mateix sistema, sempre que finalment les cinc tinguessin excés de demanda, fet que anit no es podia garantir. Les fonts consultades van assegurar que hi havia bancs que confiaven col·locar el que els pertocava però que encara no ho havien acabat de fer. Quant al repartiment en cas d’excés, hi hauria diverses maneres de procedir. El prorrateig lineal semblava ahir el que es podria imposar.

La distribució
L’èxit hipotètic ja estava assegurat d’entrada. Si no hi havia inversió privada, els bancs assumien el total de l’emissió. O el que en quedés. De fet, el Govern ja havia preparat l’emissió de les lletres del tresor de comú acord amb l’Associació de Bancs (ABA), que ha distribuït els cent milions entre les entitats en funció del marge ordinari obtingut a 31 de desembre de l’any passat. Així, a Crèdit Andorrà li han correspost 31,4 milions d’euros; a Andbanc, 26 milions; a BIBM, 21,8; a Banca Privada d’Andorra (BPA), 16,9; i a BancSabadell, 3,6.

L’esforç comercial de les entitats, segons les fonts consultades ahir, hauria estat molt destacat en la major part dels casos. Durant aquests dies (la subscripció formal es va iniciar dijous i s’acaba aquest matí) els contactes amb els clients han estat intensos. I això sense cap suport promocional. Ni el Govern ni l’ABA no han editat cap element que contribuís a la difusió “d’un producte financer més”, segons les fonts, que van assegurar que les lletres del tresor del Govern, a un any, han esdevingut prou atractives. En l’hipotètic cas que algunes de les entitats no arribessin a vendre tots els títols que els pertoquen, aquests se’ls quedarà el mateix banc, que podria incorporar-los en la seva cartera de productes a oferir. Qui en principi no caldrà que subscrigui cap lletra del tresor serà la CASS, el consell d’administració de la qual ja havia acordat destinar 35 milions d’euros del fons de pensió per invertir en una emissió l’any de vigència de la qual comença a comptar de divendres.

pdf3.jpg