El Govern durà a terme una segona emissió de deute públic l’any vinent

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Novembre de 2010

El Govern té previst realitzar una segona emissió de deute públic tot just arribi el moment de cancel·lació de la que va començar ahir. Així ho va explicar el ministre de Finances, Pere López, durant la sessió d’ahir del Consell General, en resposta a una pregunta del president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen.

López va afirmar que, igual que l’actual, l’operació a realitzar l’any vinent –a partir del novembre– també té la garantia dels bancs de quedar-se les lletres que no subscriguin els particulars. La discussió va generar, una vegada més, moments de tensió entre el conseller i el ministre, i també amb el síndic, Josep Dallerès, que fins i tot va manar callar el líder d’ApC.

Nomen volia saber el motiu pel qual el projecte de pressupost per al 2011 no inclou cap partida per retornar els 100 milions d’euros de l’emissió de deute públic actual i tan sols preveu 2,7 milions per abonar els interessos (3,5%) quan caldrien, al seu entendre, uns 3,2. “No tindrien el permís per pagar-los. Se’ls han deixat o no els pensen tornar”, va assegurar el parlamentari massanenc, que va afirmar que “això genera una important inseguretat per a l’inversor”.

López va defensar que “el pressupost conté les previsions suficients per fer front a les necessitats, inclosos els rendiments de les lletres”. El ministre va admetre que hi ha “una xifra inferior” pel que fa als interessos, però va apuntar que “hi ha d’altres partides en les quals tindrem excés de crèdit” i per tant es podrà solucionar. També va justificar que els 100 milions a tornar “no han de figurar en cap lloc”, perquè l’operació “té una voluntat de continuïtat” i “la cancel·lació es farà el mateix dia de la nova emissió i hi haurà un efecte neutre en el pressupost”.

QÜESTIONS DES DE CR

Els consellers reformistes també van interessar-se per la qüestió. Tant Conxita Mora com Joan Gabriel van interrogar el ministre sobre quines garanties es tenien que aquesta segona operació de deute públic es completaria. López va afirmar que, tot i que el desig del Govern és que els principals subscriptors de les lletres, tant de l’actual emissió com de la que es faci d’aquí a un any, “siguin ciutadans i empreses particulars”, l’executiu s’ha assegurat que “el que no es compri ho agafaran les entitats de crèdit i no s’exclou que ho puguin vendre d’altres formes”. El polític socialdemòcrata va destacar la necessitat d’aquestes mesures, ja que “el deute actual està disparat i sostingut només per la banca andorrana, amb una concentració que fa inajornable buscar altres formes de finançament”.

El conseller reformista Daniel Armengol va demanar a López si estava garantit que la CASS recuperaria la inversió que realitza en aquesta emissió. En aquest cas, el síndic va argumentar que la qüestió no entrava dins de la pregunta urgent formulada per Nomen i, per tant, va quedar sense resposta.

pdf3.jpg