El Govern acusa els socis estrangers del forn d’irregularitats en la gestió

Autor: RICARD POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 de Novembre de 2010

El Govern ha acusat els dos socis minoritaris del centre de tractament de residus (CTRASA) d’haver comès diverses irregularitats en l’explotació de la infraestructura i de no voler arribar a acords per solucionar el problema del sobrecost i del pla que es va fer per finançar-lo.

L’executiu creu que Cespa i Novergie defensen exclusivament els seus “interessos particulars en detriment dels interessos de la societat i en perjudici del servei públic que realitza CTRASA”.

L’executiu, a través d’un comunicat, destaca que els representants del Govern i de FEDA al consell d’administració del centre han intentat actuar “en benefici d’una acurada gestió dels cabdals públics esmerçats en les inversions públiques a CTRASA, alhora que vetllen per l’interès general d’acord amb l’objecte de la concessió”.

Segons fonts properes al cas, l’enfrontament entre l’executiu i els dos socis estrangers es basen en el fet que el Govern vol un acord per compensar el sobrecost del centre de tractament de residus, que és d’uns 23 milions. Al mateix temps, hi ha un enfrontament sobre com es va establir el sistema de finançament d’aquest deute, ja que el Govern considera que és massa gravós per a la societat mixta. En el punt de mira es troba com es considera que haurien de compensar Novergie i Cespa. Una de les opcions que, segons les mateixes fonts, es posen sobre la taula és que els dos minoritaris cedeixin la propietat de les accions sense cost. Hi hauria, però, d’altres possibilitats. En tot cas, les divergències sobre com es gestiona el problema del sobrecost i del pagament dels interessos és el que deriva en l’enfrontament.

CINC MILIONS L’ANY

Cal tenir en compte que la situació financera és fonamental a CTRASA atès el pes que té el deute i els interessos. Concretament, dels 9,8 milions de pressupost per al 2011 el centre de tractament de residus té previst destinar cinc milions d’euros a pagar el deute i els interessos que genera. Això suposa que la meitat de tots els ingressos han d’utilitzar-se en aquest concepte.

La batalla s’ha aguditzat per l’aprovació dels comptes del 2009. El Govern va indicar ahir que s’han mantingut “nombroses reunions” de treball amb Cespa i Novergie per validar-los. L’executiu pretenia que es registrés en el resultat del 2009 el sobrecost i les irregularitats. S’acusa les dues societats de no presentar-se dues vegades al consell d’administració, per evitar que es poguessin prendre acords “que no comparteixen”.

pdf3.jpg