Malgrat la forta crisi en què viu Andorra i la majoria dels països del món, hi ha empreses que tenen èxit i han sabut adaptarse al canvi. Aquest és el missatge que s’explicarà en el primer Fòrum Econòmic que es celebrarà dijous de la setmana vinent al Centre de Congressos i que està organitzat per Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI).
El Fòrum compta amb el suport de la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El Fòrum començarà al matí amb una xerrada sobre la visió macroeconòmica i política del Principat a càrrec de Jean-Yves Caullet, antic representant personal del copríncep francès, i que parlarà sobre els canvis que hi ha hagut a Andorra des de l’aprovació de la Constitució. Posteriorment la directora general de Tag Systems, Assumpció Majoral, i el seu homòleg de Software Europeu S.L., Esteve Berteil, parlaran sobre una visió enfocada al canvi dins de la gestió empresarial. La jornada acabarà amb una conferència del consultor català Josep Mas sobre les actituds i desenvolupament d’habilitats personals per afrontar els canvis. La xerrada de Majoral i Berteil serà el plat fort d’aquesta jornada ja que són els responsables de dues empreses andorranes amb forta projecció exterior. Tag Systems es dedica a comercialitzar targes de crèdit i Software Europeu S.L. té un 99% dels clients de fora del Principat. Aquesta darrera empresa va guanyar el Premi Innovadors en l’edició 2007 en la categoria de Diversificació.
Aquesta serà la primera part de la jornada. A la nit ADI ha organitzat la gala de lliuraments dels premis Innovadors 2010 a l’Andorra Park Hotel. La iniciativa s’estructura enguany en dues categories: el premi de Creació, que s’atorga a l’emprenedor amb el millor pla d’empresa (100.000 euros) i el premi al Desenvolupament Empresarial, que recompensa l’empresa amb el millor projecte de pla d’expansió internacional o de desenvolupament internacional (100.000 euros).
El director general d’ADI, Carles Aleix, va assegurar que havien dut a terme un acte senzill i que això s’ha notat en el pressupost per l’esdeveniment que és de 40.000 euros. La xifra contrasta amb l’esdeveniment al qual substitueix, el Summit, i que en la darrera edició va costar 300.000 euros. Sobre aquesta qüestió, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que «és un acte adreçat als empresaris andorrans i s’ha volgut que fos atractiu per ells. Hem defugit els debats internacionals o sobre la crisi financera i hem volgut centrar-nos en aquests aspectes que poden interessar més als empresaris del país». López va recalcar que s’havia procurat tenir un equilibri geogràfic en la procedència dels ponents. Per això hi haurà dos ponents d’Andorra, un de francès i un altre català.
En aquest sentit, Aleix va explicar que Caullet podria donar una visió més general del país des que es va establir la Constitució, Majoral i Berteil parlar més dels casos de dues empreses d’èxit del país i Mas va baixar al nivell més personal i va donar a conèixer quines són les habilitats personals més idònies per afrontar els canvis. Segons Aleix, «creiem que és una persona que pot donar elements perquè les persones puguin adaptar-se a un univers canviant». Finalment va informar que l’ADI havia aprovat fins ara 10 dels més de 30 plans de negoci que s’havien presentat a l’entitat.