L’ETR de Grau Roig triplicarà la potència energètica del Principat d’aquí a un any

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 12 de Novembre de 2010

L’estació transformadora i repartidora (ETR) de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) situada a Grau Roig estarà en disposició de triplicar la potència energètica del Principat aproximadament d’aquí a un any, un cop fetes les obres de connexió de la boca del túnel d’Envalira amb França.

El director de la parapública, Albert Moles, va anunciar ahir aquesta previsió coincidint amb l’acte d’inauguració del nou equipament, que suposarà el futur desmantellament de la subestació del Pas de la Casa.

Les autoritats ‒el cap de Govern, els ministres Pere López, Gerard Barcia i Vicenç Alay, i el cònsol major d’Encamp, entre d’altres‒ i la resta de persones que es van desplaçar ahir fins a Grau Roig van poder veure els dos transformadors d’energia, que permetran rebre electricitat des de França a una tensió de 225 kilowatts i transformar-los en 110 kilowatts, per primer cop al Principat. Un cop feta la connexió amb l’Estat veí, cadascun dels transformadors desenvoluparà una potència de 180 MVA, mentre que la potència actual es limita a 120 MVA.

Moles va assegurar que la instal·lació, que està en marxa des del mes de juny i de moment alimenta la zona de Grau Roig, acabarà amb les apagades puntuals que es poden produir. En aquest sentit, va posar com a exemple que el consum màxim d’energia d’aquest any ha estat de 129 MVA, molt per sota dels 180 que desenvolupa cada transformador.

“Amb la finalització de les obres de la galeria de serveis, aquesta estació podrà rebre molta més energia i d’una major qualitat, perquè serem més sensibles a les pertorbacions”, va apuntar el director de FEDA. Moles també va matisar que per mantenir la seguretat de moment només s’utilitzarà simultàniament un dels dos transformadors, si bé la duplicitat permetrà tenir un millor manteniment i mantenir les prestacions en cas d’avaria.

Pel que fa a les possibilitats d’ampliació, Moles va explicar que l’ETR encara tindria capacitat perquè s’hi instal·lés un tercer transformador, si bé va aclarir que la parapública prioritzaria la construcció d’una segona estació de les mateixes característiques pel costat espanyol. No obstant això, les noves instal·lacions, que permetrien captar energia a una tensió de 225 kilowatts des de les dues bandes, no es farien abans de cinc anys, segons va matisar Moles.

Les instal·lacions de Grau Roig, que segons el responsable del projecte, Stephane Santori, contenen tecnologia “de primer nivell a Europa”, han suposat un cost d’uns 25 milions d’euros. En aquest sentit, el director de FEDA va apuntar que els transformadors han costat uns 6 milions, les instal·lacions elèctriques uns 13 i la construcció de l’edifici 6 milions més.

Pere López defensa la producció pròpia i la diversificació de l’energia més enllà de la importació
El ministre d’Economia i Finances i president de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Pere López, va apuntar ahir la importància de l’estació transformadora i repartidora (ETR) de Grau Roig per “assegurar el subministrament elèctric en el futur”, si bé va apostar també per la producció pròpia i pel desenvolupament de les energies renovables.

López va recordar que la importació d’energia suposa que hi hagi “uns diners que marxen d’Andorra” i va avisar que “un escenari probable és que hi hagi un encariment de l’energia, i per tant cal apostar per la diversificació”.

En aquest sentit, el president de la parapública va destacar la importància que el projecte de llei d’energies renovables tiri endavant la setmana vinent al Consell General.

De la seva banda, el director de FEDA, Albert Moles, va afegir que la zona de Grau Roig pot acollir força projectes relacionats amb l’energia, com és el cas dels aerogeneradors que es volen instal·lar al pic del Maià. Així mateix, Moles va recordar que l’estació de Grau Roig no només servirà per importar més energia, sinó també per recollir i transportar la que es pugui produir al Principat.

pdf3.jpg