La delimitació de les competències, a l’espera de clarificar el finançament

Autor: M. S. C.
Font: bon dia
Publicat el: 10 de Novembre de 2010

El Govern i els comuns van donar per tancat ahir el repàs de l’article 4 de la Llei de delimitació de competències dels comuns. El treball realitzat al llarg de les sis trobades mantingudes fins ara entre els cònsols i els representants de l’executiu encapçalats pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha permès analitzar la situació actual de les competències institucionals i clarificar conceptes, evitant divergències d’interpretació.

Tot i així, les competències quedaran subjectes a la qüestió de les transferències, ja que la decisió que es prendrà haurà de tenir present el seu impacte en l’aspecte econòmic, és a dir, com es finançaran.

A partir del treball realitzat fins ara, el Govern elaborarà un projecte que podria arribar a ser el nou redactat de l’article 4 de la Llei de competències dels comuns. A més, s’estudia l’eliminació de l’apartat 14, que és molt ampli i deixa la porta oberta a les corporacions a assumir tot el que fa referència a la satisfacció de les necessitats i interessos de la parròquia. L’executiu ha informat, mitjançant un comunicat, que preveu trametre aquesta proposta als cònsols d’aquí a quinze dies. Aquest text exposarà una relació dels serveis que l’administració central pot assumir i al mateix temps hi inclourà un càlcul estimatiu del seu cost. En tot cas, el que és clar és que tot el que fa referència a educació, com són les escoles bressol (ara gestionades per les corporacions), el manteniment de les carreteres secundàries o el transport públic anirien a càrrec del Govern.

Anàlisi de les transferències

El pas següent que emprendran ara els cònsols i el Govern girarà entorn a l’anàlisi de les transferències comunals, un apartat que es preveu més dur i complicat que el fet fins ara. Aquesta qüestió es tractarà en una nova reunió que se celebrarà el divendres 10 de desembre.

En aquesta trobada s’iniciarà l’anàlisi de la situació de les transferències als comuns. Amb aquest objectiu el Govern presentarà un document que recollirà els fluxos de les aportacions econòmiques que s’adrecen a les corporacions comunals, sigui per via de subvencions o ajudes. Aquests diners s’afegeixen a les transferències ordinàries derivades de la legislació que les estableix (la Llei qualificada de transferències i les modificacions posteriors) i a les altres transferències de capital que tenen el seu origen en el rendiment compartit de figures impositives, com l’impost sobre les transaccions immobiliàries. L’executiu també preveu informar avui el consell de ministres sobre l’estat dels treballs.

pdf3.jpg