El Govern aposta per promoure la cooperació transfronterera i confia que una de les vies per aconseguir-ho arribi a través de la Missió Operacional Transfronterera (MOT), una entitat pública francesa creada el 1997 que reuneix col·lectius territorials per promoure projectes conjunts.
Ahir el director general de l’organisme, Hans-Günther Clev, va visitar Andorra per reunir-se amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i un equip tècnic encapçalat pel ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot. La trobada va servir per analitzar els projectes de cooperació transfronterera que hi ha sobre la taula amb les regions veïnes de França i Espanya per intentar donar-hi una empenta.
La col·laboració amb els veïns es basaria, essencialment, en tres eixos. El primer que es va tractar, com ja és habitual en aquest tipus de trobades, és de les comunicacions de l’eix pirinenc. Andorra torna a insistir en la necessitat de millorar l’eix viari E9, perquè els 40 quilòmetres entre Tarascó i Berga puguin ser de doble via, i l’eix ferroviari que connecta París, l’Ospitalet, Tor de Querol i Barcelona. “El director de la MOT ens ha ofert la seva col·laboració per intentar fer en certa manera de lobby, una mica de pressió per mirar que aquests projectes tirin endavant”, va explicar al Diari la directora d’Afers Exteriors, Eva Descarrega. Una altra de les possibilitats per fomentar la cooperació i afavorir la connexió entre regions és, segons es va plantejar de manera genèrica i sense entrar al detall, seria establir un heliport proper a l’estació de l’AVE de Lleida.
COL·LABORACIÓ ENTRE HOSPITALS
També es vol impulsar el treball conjunt en l’àmbit de la salut per crear el que Descarrega va citar com “un espai sanitari pirinenc”, especialment tenint en compte que a la zona de la Cerdanya no disposen encara d’un servei del tot desenvolupat. S’espera, però, que la posada en marxa el 2012 de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya resolgui bona part de la situació, i que l’hospital Nostra Senyora de Meritxell hi col·labori en la mesura del possible. “Es reforçarà la col·laboració en determinats tractaments sanitaris que no es facin aquí o a la inversa”, va exposar Descarrega, sense entrar al detall de quins. El treball a tres bandes també es vol aprofitar en altres àmbits científics, com els laboratoris veterinaris –“per transmetre’s i intercanviar informació”– o estudis de fauna protegida, com un grup de treball de l’ós bru i la protecció de galliformes i truites.
El tercer eix fa referència al turisme i la projecció de projectes en què el país ja col·labora, com el GR que connecta l’Arièja, Andorra i el Pallars, l’itinerari de refugis de muntanya Auzat-Bescaran- Andorra, i la ruta del ferro entre Ordino i Vicdessòs. A més, l’any vinent el país participarà “activament” en les activitats programades en el marc de la celebració de l’any dels Pirineus.