Espot i Clev parlen de crear un heliport a prop de l’AVE

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Novembre de 2010

La possibilitat d’establir un heliport a prop de l’estació de l’AVE de Lleida. Aquest és un dels temes que, segons va informar ahir el Govern mitjançant un comunicat, es va tractar en el decurs d’una reunió tècnica que van mantenir el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i el director de la Missió Operacional Transfronterera, Hans-Günther Clev.

En aquesta sessió de treball, es va fer un repàs als projectes de cooperació transfronterera que diferents departaments de l’Administració duen a terme amb les regions veïnes de França i d’Espanya. Prèviament, Clev va ser rebut pel cap de Govern, Jaume Bartumeu.

A la reunió es va parlar, entre altres qüestions, sobre les comunicacions amb els Estats veïns. En concret, es va insistir en la necessitat d’establir la màxima cooperació entre territoris per millorar, d’una banda, l’eix viari de l’E-9 i, de l’altra, l’eix ferroviari París- l’Ospitalet- la Tor de Querol- Barcelona, amb els avantatges posteriors que això suposaria per a Andorra. A més, es va plantejar la possibilitat d’instal·lar un heliport a prop de l’estació de l’AVE a Lleida.

Cooperació en turisme / En l’àmbit turístic, Clev i Espot van aprofitar la trobada per posar en relleu els projectes de cooperació transfronterera en què participa Andorra, com ara el sender de gran recorregut (GR) entre l’Arièja, Andorra i el Pallars, la ruta del ferro entre Ordino i Vicdessòs i l’itinerari de refugis de muntanya que passa per Auzat, Bescaran i Andorra. Així mateix, el director de la MOT i el ministre d’Afers Exteriors van remarcar que el 2011 se celebrarà l’Any dels Pirineus, un esdeveniment que comptarà amb la participació activa del Principat, amb l’organització de diferents activitats.

D’altra banda, la cooperació transfronterera en l’àmbit de la salut es veurà reforçada a partir del 2012 amb l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, tal com va quedar palès durant la reunió. Durant la sessió de treball es va destacar també la cooperació entre Andorra, Espanya i França pel que fa a laboratoris veterinaris o en l’àmbit dels estudis de fauna protegida, cosa que es concreta, per exemple, amb el grup de treball de l’ós bru i la protecció de galliformes i truites.

A més d’Espot i Clev, a la reunió hi van assistir la directora general d’Afers Exteriors, Eva Descarrega; el director general d’Ordenament Territorial, Eron Estany i el director del Departament de Turisme, Sergi Nadal, entre altres.

La MOT és una entitat pública francesa creada el 1997, amb una estructura interministerial en la qual participen representants del Ministeris de l’Interior, d’Ordenament Territorial, d’Afers Exteriors i de la Delegació per l’Ordenament del Territori i l’Acció Regional de França.

Andorra s’hi va adherir el 21 de febrer del 2006 i participa anualment a l’Assemblea de la MOT per seguir els seus treballs en matèria de cooperació transfronterera amb els diferents territoris que en formen part. Aquesta entitat pública francesa reuneix col·lectivitats territorials, associacions, estructures transfrontereres, grans empreses i Estats com Andorra, Luxemburg i Bulgària.

L’objectiu de l’entitat és promoure i donar resposta a projectes transfronterers, així com oferir assistència operacional en diferents àmbits: ordenament territorial, cooperació marítima, cooperació esportiva, cultura, desenvolupament econòmic, ocupació laboral i formació, medi ambient, espais naturals i rurals, temes fluvials, salut, turisme, transports, treballadors, urbanisme i habitatge.

pdf3.jpg