La cooperació fiscal i la llei de la doble imposició centren la visita de Bono

Autor: IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Novembre de 2010

La propera entrada en vigor –l’any vinent– de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal entre Espanya i Andorra i la futura negociació d’un conveni per evitar la doble imposició van centrar la visita oficial que el president del Congrés dels Diputats espanyol, José Bono, va fer ahir al Principat.

Bono es va reunir amb el síndic general, Josep Dallerès, i amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. En ambdues trobades, la qüestió de la cooperació fiscal i la fi de la doble imposició va estar damunt la taula.

En declaracions posteriors a la visita a la Casa de la Vall, i després d’advertir que la seva és l’opinió del líder del legislatiu i no de l’executiu, Bono es va felicitar per l’acord a què Espanya i Andorra van arribar l’hivern passat, clau per a la sortida del Principat de la llista de paradisos fiscals. El president del Congrés espanyol també es va referir a la propera signatura del conveni per evitar la doble imposició: Els ciutadans que es moguin entre Espanya, Andorra i França, va afirmar Bono, «han de tenir clar que no surten d’Europa» i que, per tant, «no hi pot haver una mateixa base imposable subjecta a dos tipus de gravàmens».

Després d’una reunió a l’ambaixada d’Espanya, la visita oficial va començar amb una trobada amb els síndics a la Casa de la Vall. Dallerès i Esteve López van guiar Bono i la seva delegació per la sala dels passos perduts, l’hemicicle, el despatx tradicional del síndic i altres estances de la seu del Consell. Dallerès va informar Bono del delicat equilibri parlamentari i del bloqueig que entre dos blocs de 14 consellers que el Principat està vivint aquesta legislatura: «De vegades les matemàtiques són tan transcendents com la política», va dir Bono, que va recordar que a Espanya quan la situació arriba a un bloqueig «el millor és tornar a escoltar els ciutadans». La visita de Bono a la Casa de la Vall va estar marcada per la cordialitat entre dos veïns que, segons va explicar el polític espanyol, pràcticament no han tingut conflictes en els últims anys.

Visita al copríncep episcopal / La visita oficial del president del Congrés dels Diputats espanyol va concloure al palau episcopal de la Seu d’Urgell, on Bono es va reunir amb el copríncep Joan Enric Vives. Durant la trobada, la delegació espanyola va tractar amb els serveis del copríncep temes d’interès mutu en les relacions hispanoandorranes.

pdf3.jpg