Igualtat reclama censar els grups vulnerables i els recursos

Autor: IAGO ANDREU/ PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 31 d'Octubre de 2010

La Comissió Nacional per la Igualtat considera condició indispensable que s’elaborin estudis en els quals es recullin dades empíriques i objectives que permetin l’anàlisi tant dels grups vulnerables com dels recursos existents per poder fer un diagnòstic que permeti la creació de mitjans adequats i necessaris.

La creació d’una marc legal i l’activació d’accions preventives de cara a frenar la violència domèstica són altres de les actuacions que s’han esmentat en els eixos d’actuació de la comissió que es va reunir el passat divendres. Vuit han estat els eixos marcats per poder iniciar les primeres línies d’actuació.

El primer es refereix al de l’àmbit de l’educació i de la formació, com un eix vertebrador de les diferents polítiques a aplicar, tant pel que fa a l’educació formal com no formal. En aquest aspecte la comissió creu convenient elaborar un projecte global integrador, coherent i sostenible, en consens amb els agents institucionals existents, els investigadors i el teixit empresarial perquè creï les condicions necessàries per conservar el talent nacional i ajudar al creixement econòmic.

En l’àrea de la Salut, es pretén aconseguir la garantia d’actuacions de prevenció de les malalties i de promoció i protecció de la salut i la mobilització dels recursos necessaris, aconseguint accions transversals i la participació de professionals de la salut i d’altres àmbits relacionats. A més des de la Comissió Nacional per la Igualtat, s’ha de vetllar per a què la disponibilitat, accessibilitat i qualitat en els recursos que s’ofereixin sigui paritària per a tothom.

Repartiment equitatiu del temps/ Pel que fa a la participació en els àmbits econòmic, laboral. social i de lleure, s’ha d’aconseguir la corresponsabilitat i la paritat entre homes i dones. La comissió remarca la necessitat d’establir polítiques d’igualtat més enllà de la conciliació que traspassin les resistències culturals existents en quant al repartiment equitatiu del temps, les tasques i la cura de les persones.

En l’aspecte legislatiu, i donat als continus canvis que es produeixen en la societat, cal un marc legal per donar una resposta de forma homogènia a les demandes de la població, ni penalitzar les actuacions indegudes que impedeixen arribar a una societat més justa i paritària. La Comissió destaca la importància de sensibilitzar als mitjans de comunicació, com agents socialitzadors que són, per evitar la repetició de tot tipus d’estereotips i l’ús del llenguatge sexista.

En matèria de violència domèstica, la comissió opta en un primer moment per l’educació i en un últim per les mesures punibles de tots els maltractadors, però remarca la necessitat d’impulsar polítiques de prevenció i sensibilització en tots els estaments socials.

Per últim des de la comissió es pretén desenvolupar una xarxa social i de suport que enforteixi el lligams dels grups més vulnerables amb el seu entorn més immediat, amb l’objectiu d’evitar l’exclusió social.

Establerts aquests vuit eixos d’actuació, des de la Comissió Nacional per la Igualtat s’intenta aglutinar en ells les més de 300 propostes que els grups de treball han elaborat per aconseguir una societat més equitativa al país. Així les actuacions també s’estableixen segons la temporalitat que es pot tardar en aplicar-les, a curt termini, si es desenvolupen abans d’un any, a mig termini, entre un i dos anys i finalment a llarg termini si són accions que triguen entre dos i quatre exercicis.

pdf3.jpg