La CTP aposta per treballar en la política de cohesió europea

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 d'Octubre de 2010

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) va viure ahir el 18è Consell Plenari que va tenir com a punt principal l’adopció d’una declaració conjunta en referència a l’aportació de l’entitat al futur de la política europea de cohesió.

Tot va quedar enregistrat en un text que s’enviarà a la Comissió Europea, i del qual van participar dos representants del Principat, el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, i la Cònsol menor del Comú d’Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila.

En la declaració, la CTP proposa entre d’altres objectius, reforçar la política de cohesió i els mitjans pressupostaris, i implantar aquesta política al més a prop possible dels territoris per augmentar-ne l’impacte i simplificar la gestió administrativa. També s’aposta per una major dimensió territorial dels preceptes recollits al Tractat de Lisboa tant a escala local i regional. La CTP també creu fonamental que la nova política de cohesió contribueixi en l’èxit dels objectius implantats per l’estratègia UE 2020.

A més, el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus va visitar el Fòrum de les Iniciatives Transfrontereres. En aquest fòrum es van presentar els diferents projectes transfronterers realitzats fins a l’actualitat en el marc del programa de cooperació territorial Espanya, França, Andorra 2007-2013, dels quals sis d’ells comptem amb la participació de diferents institucions i entitats andorranes. Cal destacar que tots els projectes reben suport econòmic de la Unió Europea a través del fons Feder.

Els sis projectes andorrans són: Cecasals2, que pretén crear una oferta transfronterera complementària al sistemes de formació existents; Fluxpyr: xarxa transfronterera per a la determinació i la gestió dels fluxos d’aigua, carboni i energia; Gallipy, xarxa pirinenca de galliformes de muntanya; HFCF, per revitalitzar els territoris transfronterers mitjançant una oferta turística sostenible amb la creació d’un camí que enllaçarà les localitats de Bescaran, a l’Alt Urgell i d’Ausat , a l’Arieja passant per Andorra; Necropir, que se centra en la gestió concertada i sostenible de la biodiversitat als Pirineus; i Transversalis, basat en la innovació i la cooperació universitària pel treball transfronterer.

El Consell Plenari de la CTP el va presidir Martin Malvy, president de la Regió de Migdia-Pirineus. Hi van participar també el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod Rovira, el president de la Regió d’Aquitània, Alain Rousset, el vicepresident delegat pels Afers europeus i internacionals de la Regió del Llenguadoc-Rosselló, Jean-Claude Gayssot, el conseller de Relacions Institucionals i portaveu del Govern de Navarra, Alberto catalán, i el director general d’Acció Exterior del Govern d’Aragó, Pedro Salas.

pdf3.jpg