El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha defensat aquest diumenge, en la seva intervenció en la tercera sessió de treball de la tretzena Cimera de la Francofonia, el diàleg entre les cultures i la pluralitat lingüística de les societats.
Segons Bartumeu, la participació d’Andorra en fòrums internacionals s’ha d’ajustar a les necessitats del país, respectant l’equilibri entre els dos països veïns: França i Espanya.
Aquest diumenge al matí s’ha reprès la tretzena Cimera de la francofonia de caps d’Estat i de Govern, que des de dissabte se celebra a Montreux (Suïssa). La segona sessió temàtica s’ha centrat en la francofonia i el desenvolupament sostenible, i s’hi ha tractat de les ajudes francòfones envers els grans reptes. Bartumeu ha recordat el missatge dels Objectius del Mil·lenni de les Nacions Unides: reforçar la lluita contra la pobresa i redoblar els esforços per complir-los. Per aconseguir-ho, ha afegit, cal promoure la concertació i la solidaritat francòfones.
Bartumeu ha exposat que preservar el medi ambient és també un dels objectius actuals, així com un compromís i una implicació més gran en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el cap de Govern ha explicat que Andorra ha endegat accions pròpies per combatre el canvi climàtic, com són les mesures per millorar la gestió de l’energia. En aquest sentit, ha recordat que l’1 d’octubre Andorra va ratificar la convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i que actualment el text està en fase d’estudi al parlament. També s’ha refermat en el compromís d’Andorra a la cooperació al desenvolupament, posant com a exemple la contribució del Principat al projecte pilot posat en marxa per la Fundació Albert II de Mònaco i l’OIF: la iniciativa francòfona per l’aigua.
La tercera i darrera sessió de debats de la cimera s’ha centrat en la llengua francesa i en l’educació en un món globalitzat, en què s’ha tractat dels reptes de la diversitat i de la innovació. En la seva intervenció, Bartumeu ha demanat a l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que contribueixi a ajudar els estats i els governs a garantir la total escolarització dels infants i a eradicar la discriminació entre sexes. El cap de Govern ha explicat també que a Andorra coexisteixen tres sistemes educatius i que la llengua francesa hi té un paper determinant, per la seva vinculació tant històrica com institucional.
El cap de Govern també ha fet referència al paper que tenen els mitjans de comunicació en la promoció de la llengua francesa. En aquest sentit, ha avançat que el Govern treballa en la reforma del sistema audiovisual, que permetrà incorporar nous canals de televisió en francès a partir del mes de gener del 2011.
La tercera sessió temàtica ha estat el preàmbul de la cloenda de la tretzena Cimera de la francofonia. El cap de Govern valora positivament la presència d’Andorra a Montreux, ja que s’ha fet múltiples contactes destacats, com ara amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy.