Bartumeu anuncia nous canals de televisió en francès a partir del gener

Autor: REDACCIÓ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 d'Octubre de 2010

La Cimera de la Francofonia va acabar ahir a Montreux (Suïssa) amb dues sessions temàtiques sobre el desenvolupament sostenible i la llengua francesa i l’educació.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va participar en totes dues i en la relacionada amb l’idioma va exposar la importància dels mitjans de comunicació en la promoció de la llengua i va anunciar als assistents que l’executiu treballa en la reforma del sistema audiovisual i que això permetrà que, a partir del gener de l’any vinent, la televisió ampliï l’oferta amb nous canals francòfons. Bartumeu va explicar els presents que a Andorra coexisteixen tres sistemes educatius i que “la llengua francesa hi juga un paper determinant, tant per la seva vinculació històrica com institucional”, tal com referia el comunicat oficial de premsa fet públic pel Govern. Tanmateix, i ja en un àmbit global, va demanar a l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que contribueixi a ajudar els estats a garantir l’escolarització de tots els infants i a eradicar la discriminació entre sexes.

En la sessió relativa al desenvolupament sostenible, el mandatari va apostar per “la concertació i la solidaritat francòfones” en la lluita contra la pobresa i l’assoliment dels objectius del mil·leni de les Nacions Unides. Tanmateix, va manifestar el compromís de l’executiu en la lluita contra el canvi climàtic –va recordar que Andorra ha ratificat la Convenció marc de les Nacions Unides– i va exposar les mesures que s’han posat en marxa per assolir una millor gestió de l’energia.

VALORACIÓ

Jaume Bartumeu va valorar positivament la participació en la cimera. “S’han realitzat múltiples contactes destacats, entre ells amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy”, va destacar el comunicat oficial.

Tanmateix, el comunicat també posava de manifest el parer del cap de l’executiu en relació a la participació del país en els fòrums internacionals. Bartumeu considera que aquesta participació “s’ha d’ajustar a les necessitats del país” i que ha de vetllar per “mantenir l’equilibri amb els dos països veïns”.

pdf3.jpg