Andorra fa una crida a la solidaritat francòfona per reforçar la lluita contra la pobresa

Autor: REDACCIÓ
Font: més andorra
Publicat el: 25 d'Octubre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer ahir una crida a la solidaritat francòfona per «reforçar la lluita contra la pobresa i redoblar els esforços per assolir-los», recordant així els objectius del mil·lenni de les Nacions Unides. En el transcurs de la segona jornada de la XIII Cimera de la Francofonia de Montreux (Suïssa), Bartumeu també va exposar que preservar el medi ambient és també un dels objectius actuals, així com un compromís i major implicació en la lluita contra el canvi climàtic.

Per aquest motiu, va explicar que Andorra ha engegat accions pròpies per combatre’l, com la implantació de mesures per millorar la gestió de la energia.

En aquest sentit, va recordar que el passat 1 d’octubre Andorra va ratificar la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i que actualment el text es troba en fase d’estudi al Parlament. També va refermar el compromís d’Andorra a la cooperació al desenvolupament i va posar d’exemple la contribució del Principat al projecte pilot posat en marxa per la Fundació Albert II de Mònaco i l’OIF: Iniciativa francòfona per l’aigua.

La tercera i darrera sessió de debats de la Cimera es va centrar en “La llengua francesa i l’educació en un món globalitzat: els reptes de la diversitat i de la innovació”. En la seva intervenció el cap de Govern va demanar a l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que contribueixi a ajudar els Estats i els governs a garantir la total escolarització dels infants i eradicar la discriminació entre sexes.

Bartumeu es va referir a la coexistència de tres sistemes educatius a Andorra i que la llengua francesa hi juga un paper determinant. D’altra banda, el cap de l’Executiu va afegir que el Govern treballa en la reforma del sistema audiovisual andorrà, que permetrà la incorporació de nous canals de televisió francòfons a partir del gener del 2011.

A la XIII Cimera de la Francofonia de caps d’Estat i de govern, el cap de Govern es va reunir amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy. Per Bartumeu, la participació del Principat en fòrums internacionals ha de ser adequada per ajustar-nos a les necessitats del país, tot mantenint l’equilibri amb els dos països veïns del Principat: França i Espanya.

pdf3.jpg