L’ actual quadre d’especialistes mèdics del país compta amb un total de 128 professionals, segons les dades facilitades pel ministeri de Salut i Benestar. La situació actual constata certes problemàtiques i mancances en algunes de les especialitats, però abans que ampliar la plantilla de professionals, el ministeri aposta per un treball de reorganització i de millor planificació de la disposició de professionals.
La directora del departament de Salut, Carme Pallarès, va manifestar que l’aposta no és «anar posant professionals, sinó organitzar millor l’atenció cap als pacients». En aquest sentit, va posar l’exemple d’una millor planificació de l’horari i torns de visites, així com millorar les connexions entre els Centres d’Atenció Primària i els metges de capçalera amb els especialistes mèdics. La voluntat és derivar a aquests darrers només els casos que realment hagin de ser tractats per especialistes.
No obstant això, sí que hi ha casos específics que requereixen d’una atenció especial i d’una solució a curt termini, que sí que podria ser l’ampliació de la plantilla. És el cas dels dermatòlegs. Actualment el Principat en disposa de quatre, una xifra insuficient per cobrir tota la demanda actual de pacients. Pallarès va reconèixer que les llistes d’espera són importants, tot i que va constatar que varien considerablement «en funció de la temporada». És a dir, a l’estiu el temps d’espera per a accedir a una visita mèdica és més ampli que a l’hivern.
També hi ha llistes d’espera, tot i que no tan importants com en la dermatologia, a especialitats com la ginecologia i l’al·lergologia. En aquest darrer cas, el ministeri ja ha aplicat mesures al respecte que han de retornar l’equilibri entre l’oferta i la demanda. Des del passat 7 de juny, i gràcies a un conveni amb la Fundació Althaia de Manresa, professionals forans pugen a Andorra per visitar els dilluns i dimarts.
D’altra banda, Pallarès també va reconèixer que estan enfocant part del treball en l’especialitat de Pediatria, que actualment compta amb 11 professionals. El departament es planteja una renovació dels pediatres, ja que la seva edat «comença a ser elevada», va manifestar Pallarès.
Fent un resum del quadre mèdic del país, són els pediatres el grup més nombrós, seguit dels traumatòlegs, amb deu professionals, els ginecòlegs, amb vuit, i els especialistes en radiodiagnòstic, també amb vuit.
COMPROMÍS AMB L’OMS / El treball del departament de Salut per reorganitzar i planificar la gestió dels especialistes mèdics es realitza amb la voluntat de millorar l’atenció sanitària del país, però també a demanda de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El Principat s’ha compromès amb l’organisme internacional per a planificar la gestió dels recursos humans al servei de la salut. Pallarès va informar que des del departament estan elaborant un estudi per acabar d’analitzar la situació, i que serà remès a l’OMS. A més d’aquest estudi, Andorra també s’ha compromès a millorar la gestió de situacions de crisi en cas de catàstrofes i a introduir nous sistemes i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al servei de la salut.