El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural està treballant en l’elaboració d’un pla de mitigació del canvi climàtic. El projecte farà un inventari de les actuals emissions de CO2 per a encarar mesures per a absorbir-lo i reduir-lo. Relacionat amb aquest últim punt, també inclou un apartat de gestió i conservació dels boscos andorrans.
El pla està encarat en la recent aprovació de l’adhesió al conveni marc sobre el canvi climàtic, un acord internacional impulsat per les Nacions Unides el 1992 a Nova York. El director de Medi Ambient, Xavier Cuenca, va informar que quan el pla estigui enllestit, es presentarà a l’ONU, ja que és un dels requisits per poder entrar a formar part dels països que integren el conveni. A més, l’organisme internacional també sol·licita una descripció de les mesures que ha adoptat o preveu adoptar el Govern en l’aplicació del conveni
Es tracten, però, d’uns requisits a llar termini. Pel que fa als criteris primaris i necessaris perquè Andorra pugui entrar al tractat, són fàcilment assumibles pel Principat. Cuenca va assegurar que el país «no tindrà dificultats per adherir-se al conveni», ja que les exigències de l’ONU no són elevades. Aquesta situació es deu a que Andorra forma part del tercer grup de països, anomenat «parts no incloses a l’Annex 1», i on s’hi inclouen els països en vies de desenvolupament i els petits estats.
Els criteris d’entrada són molt més baixos que els que formen part de l’Annex 1, que engloba els països rics. Tots ells, degut a l’important volum d’emissions de CO2 que llancen a l’atmosfera, han de fer aportacions econòmiques per mantenir-se dins del tractat. Finalment, els que formen part de l’Annex 2, que serien els països desenvolupats no inclosos a l’Annex 1, no han de fer aportacions però s’han de comprometre a reduir les emissions i a cooperar amb la resta de països rics.
En total, i comptant la recent incorporació d’Andorra, són 195 els països adherits al conveni. L’impuls definitiu perquè el Principat pogués formar-hi part es va produir el passat setembre a la cimera de les Nacions Unides de Nova York, en què va participar-hi el cap de Govern, Jaume Bartumeu.
Mesures i requisits ja resolts / Cuenca va manifestar que el treball de Medi Ambient dels darrers mesos ja ha estat encarat a la filosofia del tractat internacional, i ja permet complir part dels seus requisits. A tall d’exemple, va exposar la recent aprovació del Reglament Energètic en l’edificació, el Pla d’acció per protegir els nens de les agressions del medi ambient (Panesi), el Pla estratègic quinquennal de vigilància, comunicació i protecció del medi atmosfèric o la campanya NO2 Frena’l per reduir l’ús del vehicle.