Nou model de proves mèdiques

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 d'Octubre de 2010

Ja en la campanya electoral, el PS es va comprometre a modificar les proves mèdiques a que se sotmet als immigrants per adequar-les a la normativa de la OMS, així com crear l’Oficina d’Atenció a l’Immigrant.

El primer punt, el de les revisions, ha estat sovint en el centre de la polèmica per les diferents interpretacions que, en la passada legislatura, van fer els responsables del Govern liberal i els de l’oposició socialdemòcrata. També va transcendir el malestar en la reunió del Trilateral davant d’alguns arguments poc consistents, que feien referència a l’interès d’alguns immigrants d’aprofitar la xarxa sanitària del Principat. També van transcendir casos en què s’havia negat el permís de residència i treball a persones obeses, amb miopia i diabetis, que es tracten de patologies que no representen cap risc de contagi i que no impedeixen a les persones que les pateixen accedir a determinats llocs de treball.

El problema ha estat públicament denunciat en els àmbits de la medicina, del món laboral i polític i també a escala internacional. La resposta va ser que la llei és la que és i s’ha de complir. En una resposta publicada al butlletí del Consell General, el Govern va afirmar, ara fa dos anys, que el jurista, el doctor i professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona Jaume Saura argumentava que les limitacions a la circulació de persones per raó de salut pública a la llei són perfectament homologables i conformes amb el Tractat Trilateral. Tot i això, en l’informe també es reconeixia que el seu desenvolupament reglamentari no és homologable i s’avisava que tampoc no es pot dir que sigui contrari als convenis. Va quedar clar que les limitacions es basen en criteris economicistes de cara a la seguretat social.

Ara el Consell de Ministres ha fet un pas endavant. No queden abolides, però les revisions mèdiques no seran sistemàtiques, sinó adaptades a uns criteris prefixats. Persones amb la sida o la tuberculosi no seran rebutjades per ocupar una feina, i tampoc es faran exàmens per detectar malalties que l’OMS considera eradicades en els països d’origen dels aspirants a residir a Andorra. Igualment, no es faran a tothom les proves radiològiques i les anàlisis de sang, sempre tenint en compte una avaluació inicial a través d’una entrevista prèvia, que haurà de determinar si calen determinades proves. Des del Govern es rebutja que aquesta flexibilització suposi una càrrega econòmica, com així sembla, i alhora s’acaba amb casos de discriminació flagrants, en molts casos sense cap sentit.

pdf3.jpg