L’Executiu baixa un 57% el sou dels membres del consell de la CASS

Autor: IAGO ANDREU / CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 d'Octubre de 2010

Les mesures per a la contenció de la despesa econòmica han arribat també al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). El Govern, a través del secretari d’Estat de Salut i Treball, Jesús de Tena, va acordar el passat 16 de setembre una pronunciada rebaixa dels salaris dels membres que componen el consell i que van començar a treballar en la nova legislatura aquest mes de juliol. Cobraran 805,38 euros mensuals bruts, el 57% menys que els seus predecessors.

La única figura del consell que se salva de la retallada és la del seu president, Josep Maria Beal. Tindrà una remuneració per exercir el seu càrrec de 1.610,75 euros bruts al mes. De fet, el seu salari serà més elevat que el de l’anterior president, Francesc Gran, que cobrava 1.588,91 €.

Els set membres restants que integren el màxim òrgan de gestió de la parapública veuen retallat el seu salari en més del 50%. Ara rebran una compensació econòmica de 805,38 euros, 465,74 euros menys que els antics components del consell. Abans de l’entrada en vigor de la nova llei de la CASS la remuneració estava fixada en 1.271,12 euros bruts mensuals, llevat del representant dels jubilats, que rebia 1.244,91 euros mensuals bruts, ja que no cotitzava a la branca de jubilació.

SALARIS FIXATS PER LLEI / Fins l’entrada en vigor de l’actual llei de la Seguretat Social no existia cap disposició que concretés el nivell de remuneració que havien de percebre els membres del consell d’administració. Únicament quedava estipulat el dret a percebre un salari en contraprestació a la seva participació efectiva a les sessions d’aquest òrgan, tal i com quedava constatat a l’article 17 de la llei de la CASS del 18 de desembre de 1997. La normativa, però, no determinava cap import econòmic concret ni limitacions de cap naturalesa.

Amb l’entrada en vigor de la nova llei, el novembre de l’any passat, aquest import i limitacions sí que queden legalment estipulats. El delicat context econòmic i el treball per a la contenció de la despesa de la parapública va comportar la redacció de l’article 57 de la llei. Aquest punt introdueix un criteri de màxims en relació a la remuneració que han de percebre els membres del consell. El Govern és l’encarregat d’establir els salaris i s’introdueix un màxim que situa aquests sous en el salari mínim nacional, a excepció del del president, a qui es fixa un màxim equivalent al doble del salari mínim vigent en cada moment.

Els nous membres del Consell d’Administració van començar a exercir les seves funcions al mes de juliol, és a dir, que ja han percebut dues mensualitats d’aquest salari. Tenint en compte que el sou de 805 euros es concedeix a set membres, el Govern destina 5.637,66 euros en salaris al consell, on s’hi ha d’afegir els 1.610 euros que rep el seu president. És a dir, un total de 7.247 euros cada mes. Fa un any la despesa total mensual ascendia fins als 10.485 euros.

pdf3.jpg