Canya! Andorra està a punt

Autor:
Font:
Publicat el: 26 de Novembre de 2007

eltriangle-petita.JPG 

Jaume Reixach 

Aquest diumenge vinent, 2 de desembre, el Principat d’Andorra celebrarà unes transcendentals eleccions.

En principi, es tracta d’uns comicis per renovar els set comuns (ajuntaments) del país pirinenc, però els resultats que surtin de les urnes poden confirmar i consolidar allò que és una clamorosa evidència: la necessitat històrica d’expulsar, democràticament, les caduques i podrides estructures de poder que, des de temps immemorials, han convertit aquestes valls en la finca particular d’uns quants. Andorra necessita un canvi i el canvi és possible ara. L’esquerra plural ha bastit l’Alternativa i l’Alternativa pot guanyar, de manera aclaparadora, aquestes eleccions comunals.

L’any 1993, els andorrans es van dotar d’una Constitució democràtica, obrint un període de modernització i d’esperança. Però els successius governs de dreta –representada pel Partit Liberal (PLA)– han acabat cremant les il·lusions col·lectives i portant el país a la vora de l’abisme. Andorra pateix avui una gravíssima crisi existencial i d’identitat. El seu model econòmic, basat en l’evasió fiscal i el contraban a la menuda (tots els turistes que compren objectes de valor a Andorra i els escaquegen a la duana fan contraban), és insostenible i inviable al segle XXI.

Que Andorra figuri encara avui a la llista negra de paradisos fiscals de l’OCDE és una gran vergonya. Que els sindicats de treballadors hagin de romandre en la semiclandestinitat és un atemptat frontal als drets humans. Que el 80% de l’economia andorrana estigui en mans de les quatre famílies de sempre és un escàndol impresentable. Que només 15.000 dels 80.000 habitants d’Andorra tinguin dret a vot és un insult a la decència democràtica. D’acord, Andorra és un país petit i fràgil, equivalent a la població de Sant Boi de Llobregat, però és un Estat amb veu i vot a l’Assemblea General de les Nacions Unides i que té el català com a llengua oficial.

Els andorrans tenen aquest diumenge una oportunitat d’or per redreçar l’alarmant degradació econòmica, social i vital del país. No solament es tracta d’escollir els cònsols de les parròquies de Sant Julià, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana, Encamp, Ordino i Canillo. El vot d’aquest diumenge, si es decanta de manera clara per l’Alternativa, comportarà la desautorització del cap de Govern, Albert Pintat,

i, si la victòria de l’esquerra és per pallissa, la nova situació forçarà la dissolució del Consell General i la convocatòria anticipada d’eleccions generals al Principat.

Des d’aquesta tribuna –i com he fet sempre en vigílies electorals– em mullo i demano als lectors andorrans d’EL TRIANGLE que vagin a votar i donin suport a les candidatures de l’Alternativa. Andorra, que ha estat capaç de mantenir al llarg dels segles la seva independència a capa i espasa, es mereix un futur millor.

Ara, està a punt de conquerir-lo.

pdf.jpg