La CEA considera que l’IVA no farà perdre la competitivitat

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 d'Octubre de 2010

La Confederació Empresarial d’Andorra (CEA) considera que el Projecte de llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) «comparativament amb França i Espanya no té perquè suposar una pèrdua de competitivitat, sempre i quan es tingui en compte el conjunt del sistema impositiu andorrà».

Així ho va exposar la confederació en el seu document d’aportacions entregat al Govern i també als grups parlamentaris i que des de dilluns figura també a la seva pàgina web.

A més, la CEA considera que l’IVA «permet deduccions per a les empreses, així com redistribuir millor la càrrega fiscal», un fet que motiva la valoració en referència a l’impost: «La CEA, després d’analitzar el Projecte de Llei de l’impost sobre el valor afegit, considera favorablement aquest tribut», s’exposa al document. Tot i creure que «es tracta d’un impost just, equitatiu i que simplifica el model actual», la confederació va voler detallar «tot un seguit de consideracions generals i particulars a tenir en compte».

Per exemple, en el cas de les agències de viatges, la CEA apunta que aquestes són «unes entitats amb particularitats que no s’han tingut en compte en el projecte de llei, fet que pot ocasionar un principi de doble imposició», segons adverteixen. Aquest «defecte» es podria solucionar «si els serveis que es presten fora del país es consideressin inclosos en l’articulat de les exempcions» i, d’aquesta manera, «evitar la deslocalització de les empreses».

RÈGIM DE FRANQUÍCIA / D’altra banda, i «a nivell més particular», la confederació «considera que un IVA no aplicable pot comportar competència deslleial i, al no permetre la deducció de les quotes suportades, penalitza la petita empresa». En aquest cas, la CEA «proposa mantenir el règim de franquícia, tot i que tothom hauria de repercutir l’IVA i, en cas de benefici fiscal –poc rellevant- es podria considerar un al·licient per a la petita empresa».

Quant als serveis exteriors prestats a Andorra per empreses no residents, la confederació remarca que cal, “a més d’un representant tributari, retenir l’impost per garantir la recaptació”, un fet que no obstaculitzaria el cobrament i al temps “incentivaria la contractació d’empreses nacionals.

INCENTIUS I BONIFICACIONS / Altra de les recomanacions de la CEA és que la llei “contempli la possibilitat que el Govern pugui aplicar en un o altre moment incentius o bonificacions fiscals”, a més de “preveure, via reglamentària, com gestionar el crèdit fiscal”. De la mateixa manera, la llei hauria de preveure, «via reglamentària », la manera «com gestionar el crèdit fiscal».

Entre les especificitats del text, el document d’aportacions de la CEA al Projecte de llei de l’impost sobre el valor afegit inclou una crida a «reconsiderar l’article 46, ja que aplica l’IVA sobre altres tributs» i també a reconsiderar l’article 61, «on s’exclouen algunes deduccions, com ara les paneres de Nadal, que afecten moltes empreses». Concretament, en aquest apartat la confederació matisa que en cas de voler-ho limitar «es podria acotar la reducció a un determinat percentatge, però en cap cas eliminar-ho completament».

La confederació empresarial que lidera Xavier Altimir va afegir en el seu document dues matisacions a les disposicions transitòries primera i segona de l’articulat de l’IVA. Concretament, la CEA demana que “els béns d’inversió amb ISI repercutit haurien de ser també deduïbles a nivell de l’IVA” i que s’allargui el termini proposat per a poder complir amb l’inventari que preveu la llei “des d’un mes a quatre o cinc mesos com a mínim”, ja que fer-ho abans és “impossible” per a les empreses.

El Butlletí del Consell General va acceptar al setembre la pròrroga al termini per a la presentació d’esmenes al Projecte de llei de l’impost sobre el valor afegit, a demanda del grup reformista, de manera que el termini finalitza avui a les 17.30 hores si no hi ha més dilatacions, cosa hores d’ara poc probable.

pdf3.jpg