La taula tanca una proposta de carrera basada en mèrits

Autor: D. M.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 d'Octubre de 2010

Que progressar dins l’administració no signifiqui només una promoció en vertical. Que un empleat públic també pugui progressar en un mateix lloc de treball, i per tant de manera horitzontal. Aquest és un dels acords a què va arribar ahir la taula de la Funció Pública i que quedaran plasmats en el document de propostes que s’entregarà al Govern perquè impulsi la reforma de la llei.

Tal com va explicar el president de la taula, Bruno Bartolomé, es tracta d’un nou model basat en mèrits: formació, motivació, participació, desenvolupament de la tasca i transferència dels coneixements adquirits. “Tots aquests elements es podrien avaluar i tenir en compte a l’hora de permetre la carrera professional”, va explicar. A més, el sistema està basat en la transparència, de manera que un funcionari sabrà del cert “les regles del joc” que haurà de seguir per pujar esgraons.

Quant a la política retributiva, la taula va acordar deixar plasmat en el document la substitució de la gestió de l’acompliment (GAdA). Com serà el nou sistema? Bartolomé va manifestar que les concrecions les haurà d’aportar el text de reforma de la llei o el reglament de desenvolupament posterior. Però sí que va explicar que la proposta passa perquè “el sistema de franges, de descripció de llocs de treball, d’avaluació, no sigui el que generi únicament el creixement dins de la banda, que es puguin tenir més elements”. Això sí, va insistir que hi continuarà havent avaluació i que els treballadors “seran sotmesos a un control per saber si estan motivats, preparats, si donen un servei adequat”.

Tanmateix, va recordar que la proposta va més enllà d’un creixement econòmic i també reflecteix d’altres tipus de premis, com ara tenir accés a formació o ostentar algun tipus de representació. Sobre què succeirà amb la resta de complements que s’afegeixen al salari dels treballadors públics i concretament amb el d’antiguitat, el president de la taula i portaveu del Govern va manifestar que estan “intentant trobar noves fórmules que no n’estableixin en cap cas la desaparició”, però sí una reformulació. Per exemple, si ha de tenir el mateix pes que actualment.

El màxim responsable de la taula també va posar de manifest que “totes aquestes propostes necessàriament preveuen un període de transició” per observar si a la pràctica funcionen igual que sobre el paper. “Si l’any 2000 s’hagués obert un període de transició per veure si les mesures eren bones, s’hauria pogut detectar que un sistema com el GAdA era insostenible”, va manifestar Bartolomé.

El president de l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag), Albert Verdú, va afirmar que s’estan tancant un seguit de conceptes que després s’hauran de desenvolupar però que són un bon punt de partida per a la reforma.

pdf3.jpg