La recaptació de l’Estat mostra una notable revifada el primer semestre

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 d'Octubre de 2010

La remuntada de la recaptació de l’Estat que s’apuntava durant el primer trimestre d’aquest any es confirma. I va molt lleugerament a millor. Els ingressos van experimentar un augment, durant els primers sis mesos d’aquest any, del 17,34%.

S’han recaptat, en global, 24 milions d’euros més que durant el mateix període de l’any passat. Especialment significativa és la revifada de la imposició indirecta –per un element circumstancial com és l’aprovisionament de tabac–, que quant a xifres absolutes va augmentar de 27 milions. Les dades incloses en el document Execució pressupostària i comptable del primer semestre de l’exercici 2010 del Govern d’Andorra elaborat per la intervenció general del ministeri de Finances també evidencien un fre en la caiguda dels ingressos relatius al sector de la construcció. I reflecteixen una davallada de poc més del 10% en les despeses de funcionament. No obstant això, la partida destinada al personal continua a l’alça.

INGRESSOS

El notable increment dels ingressos se sustenta en dues potes. El creixement de recaptació per l’IMI referit al tabac i per l’ISI bancari. Durant el primer semestre d’aquest any s’han liquidat pràcticament 163 milions d’euros en el capítol d’ingressos, 134 dels quals corresponen als impostos indirectes. En el mateix període de l’any passat la liquidació total va ser de 139 milions, mentre que l’ingrés pels tributs indirectes va quedar en 106 milions. El canvi més significatiu, i així ho reflecteix l’esmentat document, cal situar-lo “en el capítol que fa referència a la importació del tabac, que s’ha incrementat durant aquest primer semestre de l’exercici 2010 un 140,56% (15.743 milers d’euros), motivat principalment per l’aprovisionament degut a l’increment de les taxes al consum”. Quant a l’ISI, l’augment en el primer semestre respecte del mateix tram de l’any passat és de més de 10 milions d’euros, que pràcticament corresponen al creixement obtingut en la recaptació per l’ISI bancari i financer, un augment que és conseqüència “de la regularització entre el pagament a compte realitzat en base als resultats de l’any 2008 i el resultat de l’any 2009 de les entitats bancàries”.

Encara en matèria d’imposició indirecta, és important observar l’evolució de la recaptació per ITP. De gener a juny els ingressos per aquest concepte van ser de 32,2 milions d’euros, encara davallant (-1,13%) però menys que fa uns quants trimestres. Quant a la imposició directa, la recaptació es va acostar al doble de l’any anterior, passant de 683.000 euros a 1,2 milions (increment del 80,67%). En el marc del conjunt d’ingressos corrents, dues partides van experimentar caigudes quantitativament significatives: les taxes i els ingressos patrimonials.

DESPESES

La caiguda de la despesa és important, també. En conjunt, del 27,46%. Traduït en xifres absolutes això significa que si durant els primers sis mesos de l’any passat es van gastar 187 milions d’euros, enguany aquesta despesa s’ha reduït a 136 milions. El gran treball de contenció es nota en les despeses corrents (que queden en 88,7 milions quan fa un any havien superat els 100 milions). I, dins d’aquest capítol, cal especialment observar la reducció experimentada (del 35%) en el consum de béns i de serveis, que passa de gairebé 19 milions d’euros a poc més de 12. No obstant això, la despesa de personal no deixa de créixer. Se situa en 43 milions quan l’any 2009 no havia arribat als 42.

pdf3.jpg