El ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, i la presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), Susagna Venable, van signar ahir un compromís de col·laboració pel qual l’Executiu fa marxa enrere amb el Decret d’horaris comercials.
La iniciativa es derogarà aquesta mateixa setmana i diumenge vinent, que estava inclòs entre els de tancament obligatori dels establiments comercials, les botigues podran obrir tota la jornada. A canvi els comerciants es comprometen a donar deu diumenges festius a l’any als empleats del seu sector.
Sobre aquest acord, Benet va assegurar que «penso que girem full i deixem enrere moltes crispacions», en referència al gran rebuig que havia provocat el Decret d’horaris comercials entre els empresaris del sector. Venable va afirmar sobre l’aplicació de la mesura que cada establiment comercial haurà de decidir si «s’hauran de contractar gent pels caps de setmana o bé fer torns perquè tothom pugui tenir deu diumenges festius a l’any». Benet va voler afegir que «el primer control sobre l’aplicació d’aquesta mesura l’hauran de fer els propis empresaris. Però crec que es complirà». Tot i així, va advertir que es faran inspeccions de treball.
Benet també va afirmar que en el calendari d’horaris comercials de l’any vinent el Govern tindrà «l’última paraula, però a partir del diàleg» i s’escoltaran totes les parts. A més, va comentar que l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) sobre l’impacte del Decret d’horaris comercials estava quasi enllestida i es donarien a conèixer aviat els seus resultats. Pel ministre de Turisme i Comerç, el conflicte que hi ha hagut per aquest polèmic Decret ha posat sobre la taula la necessitat d’una llei del comerç, «on es podria incloure la regulació dels horaris comercials».
El Govern va establir a finals de l’any passat el Decret d’horaris comercials, que establia que durant deu diumenges a la tarda els establiments comercials havien de tancar les portes. L’objectiu era que els empleats del sector comercial poguessin conciliar la vida familiar amb la feina. Dos dels sindicats del Principat, el SAT2TICO (que vol aplegar els treballadors del comerç) i el SAT van mostrar el seu rebuig a la iniciativa. També ho van fer les entitats empresarials i, sobretot, la FACA. En aquest aspecte, l’anterior president de la FACA, David Fraissinet, va ser acusat pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, de fer «una campanya d’extrema dreta» contra l’Executiu. Posteriorment el Govern va rebaixar a vuit el nombre de dies de tancament obligatori dels comerços i la FACA va oferir que els treballadors del sector poguessin fer festa deu diumenges a canvi que les botigues poguessin obrir. A més, els comerciants del Pas de la Casa van afirmar que al sud de França hi havia la imatge que les botiges tancaven els diumenges i això els estava perjudicant. Finalment, la FACA i el Govern van arribar a aquest acord.