Ban Ki-moon felicita Andorra pels avenços en la transparència fiscal

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 29 de Setembre de 2010

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon va felicitar Andorra pels avenços fets en matèria de transparència financera i va coincidir en la necessitat d’avançar cap a una major regulació internacional de l’activitat financera. Ho va fer en el decurs de la reunió que va mantenir dilluns al vespre amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el marc de la 65a Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra a Nova York fins avui.

Bartumeu va explicar a Ban Ki-moon, segons va informar el Govern en un comunicat, que Andorra està “plenament compromesa” amb les bases fundacionals de les Nacions Unides. En aquest sentit, el cap de Govern va explicar al secretari general de les Nacions Unides que el Principat, dins les possibilitats d’un país petit, participa des de fa anys en diferents iniciatives i programes de cooperació promoguts per l’ONU.

SATISFACCIÓ PER L’HOMOLOGACIÓ
Ban Ki-moon va manifestar a Bartumeu la seva satisfacció pel que va qualificar de “positiva homologació d’Andorra”, en el marc dels treballs per avançar cap a una major transparència financera. De manera especial, el secretari general de les Nacions Unides va felicitar el cap de Govern pel resultat obtingut amb la signatura dels 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal, i va explicar que comparteix amb el Govern d’Andorra la voluntat d’avançar cap a una major regulació internacional de l’activitat financera. De fet, així ho havia manifestat el cap de Govern durant la seva al.locució davant l’Assemblea General de Nacions Unides de dilluns.

CONTACTES AMB SAN MARINO

D’altra banda, Andorra i San Marino van preparar “tècnicament” la seva entrada a l’espai econòmic europeu, després que a principis de mes els dos microestats es reunissin amb la direcció general de la comissió d’exteriors de la UE en una presa de contacte i d’intercanvi d’informació per tal d’estudiar la integració dels petits estats dins de la Unió Europea, segons fa informar l’ACN.

Aprofitant la seva visita a Nova York, Bartumeu es va reunir amb la secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Política de la República de San Marino, Antonella Mularoni, per “dibuixar l’estratègia” de la seva integració a la Unió. Bartumeu va destacar que ara cal que la UE “ens expliqui què vol dir” la declaració 3 de l’article 8 del Tractat de Lisboa, que resa que la Unió tindrà en compte la situació especial dels microestats, com és el cas de San Marino i el Principat.

“Hem de saber què vol la UE per obrir de contingut el que només és una declaració important”, va afirmar el cap de Govern, que va afegir: “Sembla que ens volen portar a entrar a l’espai econòmic europeu com ja hi està Lietchenstein, i nosaltres estem treballant tècnicament per veure la millor sortida”.

Bartumeu va anunciar que el Govern de San Marino visitarà Andorra “abans que s’acabi l’any” per acabar de preparar la seva incorporació a l’espai econòmic europeu i detallar la proposta que es realitzarà, seguint els passos de Liechtenstein. Respecte a quan podria ser una realitat la integració d’Andorra a la UE, Bartumeu va afirmar que primer s'”ha d’obrir camí i, una vegada estem en la via, després anirà ràpidament”. Segons el Govern, a principis del 2011 els procediments es podrien accelerar.

pdf3.jpg