El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va dirigir-se ahir al ple de l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva 65a edició, destacant en el seu discurs la necessitat d’establir “un mecanisme europeu permanent d’estabilitat financera i una regulació molt estricta dels anomenats productes derivats”. En el marc d’aquesta demanda en l’àmbit financer, Bartumeu també va reclamar “la reacció d’una agència europea de qualificació de la solvència de les activitats financeres i les Administracions”.
Bartumeu va ser la sisena autoritat en intervenir, ja durant el torn de la tarda, davant l’assemblea de l’ONU, amb seu a Nova York. Amb un missatge ple de referències al compliment dels compromisos internacionals i la futura signatura de diferents convenis en matèries com el canvi climàtic o les armes de dispersió, el cap de Govern no va oblidar un dels sectors clau del Principat. De fet, el líder socialdemòcrata va llençar aquesta reclamació just després de recordar que Andorra, com així avala l’OCDE, ha fet els deures durant l’últim any.
En aquest sentit, va recordar, el Principat va sortir de la llista grisa després de signar 17 convenis d’intercanvi d’informació fiscal, fins el punt que “el nostre ferm compromís amb les recomanacions de l’OCDE i del conjunt de la comunitat internacional, expressades a les reunions del G20, han servit per assentar les bases del nostre teixit empresarial i per reforçar la confiança en el sector financer andorrà”. D’aquesta manera, Bartumeu va aprofitar un marc d’incomparable transcendència per a la projecció de la veu andorrana i va recordar que el Principat vol “continuar avançant per la via de la transparència i la cooperació internacional en la lluita contra el frau fiscal”.
Pel que fa als convenis compromesos per Andorra, Bartumeu va fer referència la ratificació “en els pròxims mesos” del Conveni marc sobre el canvi climàtic, a més del Conveni sobre les armes de dispersió i el Conveni del Consell d’Europa sobre el tràfic d’éssers humans. Aquests compromisos acostarien més Andorra al conjunt d’actors a nivell internacional.
POBRESA I DESENVOLUPAMENT
Un dels eixos del discurs de Bartumeu va ser el de la contribució global per eradicar la pobresa i ajudar al desenvolupament: “Des d’Andorra som conscients del que comporta ser un petit estat integrat a les Nacions Unides: significa voluntat de cooperació, de treball i plantejaments honestos”, va dir.
El cap de Govern va fer al.lusió als compromisos adoptats ala Cimera Mundial sobre la Seguretat Alimentària de Roma, on va assistir al novembre, com a una mostra del compromís per “reduir a la meitat, d’aquí al 2015, el nombre de persones afectades per la malnutrició i la fam”. El líder del PS també va fer referència als compromisos del G20 a la cimera de Toronto per recordar el paper que han de tenir “les vint principals potències mundials” a l’hora de “desenvolupar noves polítiques per lluitar contra la pobresa”.
La lluita contra el canvi climàtic, un dels eixos de l’ideari socialdemòcrata, també va aparèixer en l’al.locució de Bartumeu davant l’Assemblea General de l’ONU, fins el punt que va qualificar aquesta com a “una assignatura pendent”. El cap de Govern va instar també a què, després de la poc reeixida Conferència de Copenhaguen, durant la següent cita sobre el Canvi Climàtic a Cancún el pròxim desembre “s’adopti un text eficaç i científicament ambiciós que permeti reduir les emissions de gasos”.
REVISIÓ DELS DRETS HUMANS
Durant el pròxim mes de novembre, Andorra serà sotmesa per primera vegada a la revisió del Consell de Drets Humans, el fòrum principal on es debat la defensa d’aquests principis. Així ho va anunciar Bartumeu, que va explicar que “gràcies a l’Examen Periòdic Universal tots els Estats membre estem sotmesos a un exercici de diàleg únic que ens encoratja a respectar els drets humans i els drets fonamentals”.
El cap de Govern es va mostrar conscient que “són nombrosos els reptes que hem de superar” en aquesta matèria.
La lluita contra la violència envers les dones va ser defensada amb la creació, el passat mes d’abril, de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar, mentre que el respecte a la diversitat cultural també va ser recordat per Bartumeu com un fet necessari per “construir una societat harmoniosa i pacífica”.