Bartumeu destaca el paper dels petits països en el sí de l’ONU

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 25 de Setembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, que participa des d’ahir a la 65a Assemblea General de les Nacions Unides, celebrada a Nova York, va ressaltar en les seves declaracions posteriors als actes de divendres, tal com ja va fer en el debat d’investidura, que l’acció de la política exterior del Govern s’ha de situar allà on sigui més prioritari. En aquest sentit, Bartumeu va posar de relleu la importància que un petit país com Andorra pugui participar a l’Assemblea General de les Nacions Unides en la presa de decisions amb el mateix pes que grans països, sobretot –va afegir– per “transmetre un missatge de pau, de concòrdia i de defensa de la sostenibilitat en un món en què conviuen diversos conflictes”.

De fet, aquest missatge va en sintonia amb les paraules que el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va adreçar dimecres als representants internacionals en el seu discurs a la cimera per analitzar l’acompliment dels objectius del mil.leni. Bartumeu va avançar, segons va informar el servei de premsa de Govern després dels actes celebrats al matí, que el discurs de dilluns, l’acte central de la presència de la delegació andorrana als Estats Units, girarà entorn aquesta mateixa línia.

REUNIÓ AMB LA COLÒNIA ANDORRANA
Al migdia (hora local), Bartumeu es va reunir amb la reduïda colònia d’andorrans residents a Nova York, que actualment es xifra en una dotzena de persones. La trobada va tenir lloc a les dependències de l’ambaixada d’Andorra als Estats Units amb seu a Nova York, on el cap de Govern també va saludar al personal d’aquesta infraestructura diplomàtica, encapçalada per l’ambaixador als Estats Units, Canadà i Mèxic, Narcís Casal.

Bartumeu va poder saludar una nodrida representació de la colònia d’andorrans que viuen en aquesta ciutat, entre els quals un andorrà que estudia a Nova York gràcies a l’obtenció d’una beca Fulbright, exdiplomàtics i dos funcionaris que treballen actualment a la seu de les Nacions Unides. Bartumeu va manifestar després de la trobada amb aquests residents a Nova York que a Andorra hi ha gent jove preparada i amb ganes de fer avançar el país i “treballar per un món millor”

MÉS ACTES A NOVA YORK/

Paral.lelament, en el marc d’aquesta presència a les Nacions Unides, Bartumeu va mantenir a la tarda una reunió bilateral amb el president de Kosovo, Fatmir Sejdiu. A més, l’agenda oficial d’actes també inclou una reunió el pròxim dimarts, amb posterioritat al discurs davant l’Assemblea General, amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban KiMoon.

L’acte més significatiu fins el moment va ser l’assistència al sopar ofert pel president dels Estats Units, Barack Obama, juntament amb altres mandataris participants a la cimera de l’ONU. Els debats de l’assemblea van començar ahir i es perllongaran fins dimecres de la setmana vinent.

BON BALANÇ D’ESPOT

El primer en intervenir a l’ONU per part andorrana va ser Espot, que a principis de setmana va participar a la Cimera dels Objectius del Mienni per al Desenvolupament (OMD). El ministre va estar acompanyat a la Cimera per l’ambaixador Casal i per la la directora general de l’ambaixada, Eva Descarrega. L’OMD està presidida pel secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon i es va celebrar amb motiu del desè aniversari de la Declaració del Mil.lenni de l’any 2000.

pdf3.jpg