Espot exposa a les Nacions Unides els recursos destinats a desenvolupament

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 24 de Setembre de 2010

En la seva intervenció a les Nacions Unides, en el marc de la cimera del Mil·leni de l’ONU, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va destacar els esforços fets fins ara a tot el món per lluitar contra la pobresa en tots els àmbits; uns esforços, però, que no han estat suficients per fer front a les noves dificultats plantejades.

Espot va explicar que un 23% dels recursos financers del ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals es destinen a la cooperació al desenvolupament. També ha dit que Andorra promou el principi de la solidaritat tant a nivell governamental com associatiu. Ha fet, a més, una criperquè s’inverteixi la tendència actual i s’aconsegueixi que “tots els estats puguin executar les seves polítiques de desenvolupament adaptades a les seves necessitats”. En aquest sentit, Es ha destacat que el rol de les Nacions Unides serà primordial per donar suport als països que ho sol·licitin.

En la seva intervenció, es va referir a la fam al món i va qualificar la situació de crítica. En referència a l’educació, el ministre va destacar els avenços aconseguits durant la darrera dècada amb la disminució de 33 milions d’infants no escolaritzats a les regions d’Àfrica i d’Àsia. L’altra cara de la moneda, ha recordat, és que al món encara hi ha 72 milions de nens que no van a l’escola.

Pel que fa a la igualtat de gènere, Espot va lloar la decisió de l’ONU de crear una entitat a aquest efecte que permeti millorar la participació de les dones en els àmbits polític i econòmic. Pel que fa a la salut, va destacar la reducció de la mortalitat infantil.

Durant la seva estada a les Nacions Unides, Espot ha mantingut diverses reunions bilaterals. Primer amb l’exprimer ministre i actual ministre d’Afers Exteriors d’Austràlia, Kevin Rudd, amb qui va parlar de la propera signatura d’un acord en matèria d’intercanvi d’informació fiscal, d’un conveni per als estudiants andorrans per poder treballar a Austràlia i de la voluntat de promoure àmbits d’interès comú com el turisme i el comerç. El ministre d’Afers Exteriors també va mantenir una reunió amb el seu homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos. En el transcurs de la trobada es va parlar dels assumptes bilaterals en curs i de qüestions de política internacional com el reconeixement de Kosovo, a més de la demanda de suport perquè Guinea Equatorial sigui un Estat associat a les cimeres iberoamericanes i de la visita de Moratinos a Andorra a la tardor.

pdf3.jpg