Andorra avala a Nacions Unides l’impuls als objectius del Mil.leni

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 24 de Setembre de 2010

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, es va adreçar dimecres al plenari de les Nacions Unides, després de mantenir contactes amb el ministre d’Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, i amb el seu homòleg austríac, Kevin Ruud. La participació es va produir en el marc de la Cimera sobre els objectius de Desenvolupament del Mil.leni, celebrada a Nova York, i va servir per confirmar el vist-i-plau andorrà al document de conclusions elaborat.

El ministre va recordar la implicació d’Andorra per complir els objectius fixats fa deu anys, tot i reconèixer que a nivell global encara queda molta feina per fer. Espot va explicar que un 23% dels recursos financers del Ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals es destina a la cooperació al Desenvolupament. D’altra banda, va fer una crida perquè s’inverteixi la tendència actual i s’aconsegueixi que “tots els Estats puguin executar les seves polítiques de desenvolupament adaptades a les seves necessitats”. En aquest sentit, va destacar que el rol de les Nacions Unides serà primordial per donar suport als països que ho sol licitin.

LA FAM AL MÓN
En la seva intervenció, Espot es va referir a la fam al món, qualificant la situació de crítica, ja que mil milions de persones la pateixen. En referència a l’educació, el ministre va destacar els avenços aconseguits durant la darrera dècada amb la disminució de 33 milions d’infants no escolaritzats a les regions d’Àfrica i d’Àsia.

Tot i així, va recordar que al món encara hi ha 72 milions d’infants que no van a l’escola. Pel que fa a la igualtat de gènere, Espot va celebrar la decisió de les Nacions Unides de crear una entitat que permeti millorar la participació de les dones en els àmbits polític i econòmic. En referència a la salut, el ministre va apuntar a la reducció de la mortalitat infantil, encara que ha assenyalat que hi ha molts esforços a fer per revertir les tendències dels afectats per l’epidèmia del VIH/SIDA i per la manca d’aigua potable.

pdf3.jpg