El Govern enllesteix l’esborrany de la llei de patrimoni natural

Autor: Eva Arasa
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 22 de Setembre de 2010

El Ministeri de Medi Ambient enllestirà en breu un primer esborrany del projecte de llei de patrimoni natural, que servirà com a base per iniciar el treball amb els comuns. Així ho va explicar el ministre Vicenç Alay en el marc de la jornada Els parcs naturals com a eina de desenvolupament, que va tenir lloc ahir al matí, a la sala Les Fontetes de la Massana. La futura llei ha de recollir aspectes com ara les competències pròpies del Govern i dels comuns a l’hora de fer complir la normativa relativa a la protecció dels parcs naturals, motiu pel qual és necessària l’aportació de les corporacions locals en l’elaboració del text.

El cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, va aprofitar la taula rodona per denunciar justament la posició de feblesa en què es troben els comuns a l’hora d’aplicar les normes, ja que no disposen de les eines necessàries per intervenir en cas que es produeixi un acte de vandalisme o algun altre tipus d’infracció. “Amb els nostres agents de circulació, no els podem ni retenir”, va assenyalar Camp, que tot seguit va apel.lar al Ministeri d’Interior per tal que els convenis que s’estan signant amb els comuns puguin incloure també aquest aspecte.

Per al ministre Alay, és molt important que el país disposi d’una llei marc, que permetrà “ordenar totes les qüestions que afecten el patrimoni natural”. El titular de Medi Ambient va puntualitzar que es tracta d’una llei marc i que, posteriorment, s’haurà d’anar desenvolupant mitjançant el desplegament reglamentari corresponent.

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC

La jornada d’ahir va comptar amb la participació de tècnics i responsables dels parcs naturals veïns –Parc natural de l’Alt Pirineu i Parc naturel régional des Pyrénées Ariègeoises–, així com dels dos parcs naturals que hi ha al Principat: el Parc natural comunal de les valls del Comapedrosa i el Parc natural de la vall de Sorteny.

Tant els tècnics com els responsables polítics van estar d’acord que la protecció dels espais naturals no és incompatible amb el desenvolupament econòmic local, tenint en compte que el patrimoni natural és un valor afegit i pot atreure, per exemple, un turisme de natura. En el discurs de cloenda, el mateix ministre de Turisme, Claudi Benet, va anunciar una campanya que anirà adreçada a potenciar precisament aquest tipus de turisme.

pdf3.jpg