Més verd que roig

Autor: IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2010

El vicepresident de la fundació Ideas para el Progreso –el think thank del socialisme espanyol–, Jesús Caldera, va protagonitzar ahir al vespre un dels actes centrals de la celebració del 10è aniversari del Partit Socialdemòcrata. El que va ser ministre de Treball i Afers Socials espanyol del 2004 al 2008 es va presentar davant un nodrit auditori de militants del PS al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per impartir la conferència Las nuevas ideas progresistas para un futuro mejor. I malgrat les roses i el vermell predominant a totes les invitacions, Caldera els va sortir més verd que roig.

El socialista espanyol va començar fent un compendi dels mals de la crisi i dels culpables del daltabaix, que per a Caldera no són altres que uns valors marcadament conservadors que han portat a un individualisme ferotge, a una desregulació desproporcionada, a una confiança cega en el mercat i a una sobreexplotació dels recursos naturals. Per a Caldera són els valors de la dreta els que van permetre el creixement exponencial, tant dels fons especulatius com del consum dels recursos naturals.

Davant d’això, el responsable d’Ideas va proposar una “nova revolució industrial”, basada en les noves tecnologies i l’ús d’energies renovables. Caldera va constatar l’esgotament dels recursos fòssils –petroli per a 40 anys, gas per a 60 i carbó per a poc més d’un segle–, així com la inviabilitat de seguir-los cremant al ritme actual. Davant d’això, l’exministre del PSOE va defensar les energies renovables, un sector en el qual Espanya és un país capdavanter: “Per primer vegada hem estat exportadors d’alguna cosa, perquè durant dècades l’únic que vam ser capaços d’exportar van ser persones, emigrants”.

Caldera es va mostrar convençut que ser progressista passa per apostar per aquest nou model econòmic, perquè sense aquest canvi no hi haurà creació de nous llocs de treball. El nou model, segons l’exministre, s’ha de basar en l’austeritat, l’eficiència, un menor consum dels recursos naturals i el manteniment de les prestacions socials. “El pas a una economia sostenible no destruirà llocs de treball, sinó que en crearà de nous, encara que caldrà un temps per adaptar-nos-hi”, va insistir el vicepresident d’Ideas.

En el cas d’Andorra, l’exministre va recomanar explorar les possibilitats de les ecoindústries, la gestió del patrimoni natural i la restauració de danys mediambientals. Caldera va animar els presents a treballar per adaptar-se a un món que ja no tornarà a ser el mateix i va advertir contra els perills de no saber canviar a temps: Va citar els exemples dels rapanui de l’Illa de Pascua que va pràcticament desaparèixer després de consumir tots els recursos naturals o de Tasmània, que va quedar subdesenvolupada després que un moviment sísmic l’aïllés d’Austràlia. Davant les reticències al canvi i l’obertura de certs sectors del Principat, la pregunta era òbvia: ¿Volen ser tasmanians?

pdf3.jpg