El reglament per protegir la capa d’ozó ja ha entrat en vigor

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2010

El Reglament sobre les substàncies que esgoten la capa d’ozó i sobre determinats gasos d’efecte hivernacle va entrar ahir en vigor, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d’Ozó. Andorra va subscriure el Conveni de Viena i el Protocol de Mont-real, de prohibició de les substàncies que danyen la capa d’ozó, l’abril de l’any passat, de manera que el nou reglament ve a donar compliment als compromisos adquirits pel Govern en aquesta matèria.

El text regula la producció, la importació, l’exportació, la posada al mercat, la manipulació, la recuperació i la destrucció de les substàncies que destrueixen la capa d’ozó, necessària per protegir el planeta de les radiacions solars.

A partir de l’aprovació del reglament, les empreses que tracten les substàncies regulades hauran de sol.licitar l’autorització pertinent abans del 31 de desembre i els materials perjudicials per a la capa d’ozó, que es poden trobar en aparells d’aire condicionat, en neveres i en extintors, entre d’altres, hauran de ser tractats com a residus especials, l’eliminació dels quals s’ha de fer sense alliberar les substàncies prohibides a l’atmosfera.

Segons va explicar ahir el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, el reglament recull les disposicions regulades al Conveni de Viena i al Protocol de Mont-real, dos textos de caràcter universal signats per tots els països del món. A banda de la regularització de les empreses abans de final d’any, el reglament estableix també que el seu personal es certifiqui en un termini de 3 anys.

Alay va aclarir que la majoria de mercaderies importades a Andorra procedeixen dels països europeus, entre ells Espanya i França, que també es regeixen pel Protocol de Mont-real. Per aquest motiu, aquests països ja actuen de filtre i, per tant, fa anys que les mercaderies importades estan lliures de substàncies perjudicials per a la capa d’ozó.

ACCIONS DE SENSIBILITZACIÓ / Coincidint amb el Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d’Ozó, el titular de Medi Ambient va presentar ahir el segon número de la revista Ozzy Ozone, una publicació de les Nacions Unides adreçada als estudiants de segona ensenyança. Alay va subratllar la importància de sensibilitzar la població en qüestions mediambientals i va recordar altres activitats organitzades pel ministeri que encapçala, com ara la bicicletada popular de diumenge.

pdf3.jpg