El PS diu que les “empreses amigues” del Govern treuran benefici d’Eurovisió

Autor:
Font:
Publicat el: 21 de Novembre de 2007

diaridandorra

T. Solanelles/ Joan A. Guerrero

Bartumeu va insistir que considera “una vergonya que s’estigui utilitzant la privatització encoberta de determinades àrees d’RTVA que hauria de ser pública i que està al servei únicament del partit del senyor Pintat”.

A més, el líder socialdemòcrata va manifestar en declaracions a Andorra 7 Ràdio que el procés serveix per “donar activitats econòmiques paral·leles a les empreses amigues, una vegada més”.

A banda, l’afer d’Eurovisió és també per Bartumeu un exemple del “menysteniment de la llengua catalana” i, en aquest sentit, hi va afegir que “si alguna cosa podem fer a Eurovisió és aportar-hi la nostra llengua i idioma oficial, perquè és evident que no tenim crítica suficient, amb tot el respecte per a tots els bons professionals i per als músics que tenim a Andorra”.

El socialdemòcrata va reiterar que si s’ha d’anar al festival televisiu “amb una plantilla cedida crec que ens equivoquem”, perquè “estem malgastant els diners del país”, i va assegurar que és una qüestió “que segur que arribarà al Consell General”, tal com ja va advertir dies enrere, perquè “encara no ho sabem tot amb relació a les empreses” que participen en aquesta privatització.

L’empresa que es farà càrrec de gestionar la participació andorrana a Eurovisió, Món Musical, ja va presentar a Andorra Televisió el mateix projecte l’any passat, però “ens van dir que no”, segons ha reconegut el president de la societat i un dels socis principals, Pere Cerqueda, expresident de l’Automòbil Club (ACA).

Cerqueda no va voler revelar cap detall sobre l’acord amb la cadena de televisió pública perquè “queden alguns serrells per tancar”, però tampoc no va negar cap de les informacions aparegudes fins ara, com per exemple que la cantant triada sigui la catalana Gisela o que la cançó amb la qual acudirà a la cita eurovisiva serà cantada majoritàriament en anglès.

Cerqueda va explicar que l’empresa que presideix és totalment andorrana i que els acords als quals arribi la seva empresa per materialitzar l’operació és una qüestió que queda en l’àmbit privat. Una altra cosa, va explicar el president de Món Musical, és que Andorra Televisió (ATV), en ser de capital públic, hagi de donar explicacions. “Els motius pels quals es fa d’una manera o una altra s’han de demanar a ATV.”

Del Liceu, a fer videoclips

Pere Cerqueda sí que va deixar clar que tots els detalls d’interès públic es preveuen oferir a mitjan del mes vinent, quan s’hagin acabat de lligar tots els caps que queden solts. L’empresari, que va assegurar que el seu vincle amb la música ve de lluny –“jo vaig estudiar música durant vuit anys al Liceu”–, sense desvelar res, sí que va assegurar que els elements principals del tracte estan ben tancats. “Si el BOPA encara no ho ha publicat ho farà ben aviat, el Govern aporta uns diners per al videoclip, no és pas babau per fer una aportació si la situació no és clara”, va comentar Cerqueda, però, no va voler dir quin acord econòmic hi hauria entre la seva empresa i Andorra Televisió, que concedint al sector privat la participació a Eurovisió reduiria, aparentment, molt el cost econòmic que suposa ser present a l’esmentat festival de la cançó.

Món Musical, segons el registre de societats, té el seu domicili social a l’edifici del centre internacional de serveis, a Andorra la Vella, i es dedica a la “creació, producció i distribució d’obres musicals”. Com a socis figuren l’esmentat Pere Cerqueda Gispert i la seva neboda Margarida Cerqueda Doncel. El primer actua de president de la societat i, la segona, de secretària.

Cerqueda ha explicat que l’empresa fa un parell d’anys que és activa, que ell personalment té diversos contactes en aquest món, com podria ser amb la multinacional Sony, que també tindria alguna mena de lligam amb el projecte eurovisiu, i que fins ara ha intervingut en algunes propostes però sempre a Catalunya. El màxim responsable de Món Musical, que va negar que l’exdirector de Televisió de Catalunya, Enric Canals, estigui vinculat amb l’operació d’Eurovisió, es va estimar més no explicar en quins projectes ha participat fins ara l’empresa que dirigeix.

També es va saber que dies enrere, el mànager de Gisela, Joan Lladó, havia dit que des d’ATV li havien indicat que no donés a conèixer el nom de l’empresa andorrana amb qui està fent els tractes l’ens públic. Una nota del Govern divendres a la tarda va revelar-ne el nom i una ajuda de més de 31.000 euros per fer el videoclip promocional de la cançó.

pdf.jpg