Porta oberta per al canvi de calendari

Autor: C. AUDÍ / D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2010

Nou capítol del culebrot sobre el decret dels horaris comercials. El Govern s’ha compromès ara, després de les reiterades queixes del sector comercial i turístic i d’haver posat en marxa la mesura, a estudiar un replantejament del model per al que queda d’any.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claudi Benet, es van reunir ahir a la tarda amb els representants de la nova junta directiva de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) per analitzar la situació del sector i, també, tractar la qüestió del tancament de les tardes de diumenge.

En el marc de la trobada, el Govern es va comprometre, segons van informar a través d’un comunicat de premsa, a “trobar, en les properes setmanes, una fórmula que satisfaci plenament els comerciants”. O el que és el mateix –tal com va explicar la presidenta de la FACA, Susagna Venable– l’executiu va agafar el compromís “d’intentar canviar alguns diumenges que queden fins a final d’any”. “Ens han dit que ho intentaran i amb això ja estem molt contents”, va afegir-hi. En tot cas, no es va arribar al detall sobre quants dels cinc diumenges que encara preveu el decret es podrien modificar. Des de la Federeació de Comerciants, amb tot, voldrien l’eliminació de tots cinc en considerar que la mesura no els beneficia. “Però entenem que no es puguin suprimir tots”, va admetre Venable. Un dels que més queixes ha suscitat entre el sector és el del proper 26 de setembre, darrer dia del cap de setmana de la Mercè a Barcelona.

PENDENTS DE L’ENQUESTA

De totes maneres, des del Govern van recordar que en breu disposaran dels resultats de l’enquesta encomanada a l’Institut d’Estudis Andorrans sobre la repercussió que ha tingut aquesta mesura. Llavors, en base als resultats que se n’obtinguin, es prendran les accions que es considerin oportunes. Jaume Bartumeu, però, va reiterar el que ja ha dit per activa i per passiva: que vol permetre als treballadors dels comerços compaginar la vida laboral amb la familiar durant almenys deu diumenges. Amb aquesta línia, de fet, des de la FACA van tornar ahir a oferir la proposta que ja han posat sobre la taula en diverses ocasions per mirar de garantir la conciliació dels empleats i donar- los deu diumenges de festa a l’any.

D’altra banda, en el decurs de la reunió no es va tractar de manera aprofundida sobre el calendari del 2011 ni es va arribar a cap acord. No obstant això, els comerciants van estendre la mà a l’executiu per elaborar una proposta de manera conjunta que agradi tothom.

PLA DE REACTIVACIÓ DEL COMERÇ

Horaris comercials a banda, la reunió va servir perquè la FACA exposés les dificultats per les quals passa el sector comercial arran la crisi. Davant d’això, el màxim responsable de l’executiu va referir-se a les conclusions de la Taula de Diàleg per un pacte per al treball i el desenvolupament econòmic, que va derivar en l’aprovació del pla de reactivació del comerç. El text, tal com van incidir en el comunicat de premsa del gabinet de Bartumeu, “no s’ha pogut materialitzar en la seva totalitat” perquè el pressupost no està aprovat pel Consell General. “Així com tampoc el crèdit extraordinari presentat posteriorment pel Govern per mantenir el suport al comerç”.

pdf3.jpg