L’assistència lletrada des de l’inici s’estrena en cinc primers detinguts

Autor: PEPA GALLEGO / CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2010

Cinc persones van ser les primeres que es van beneficiar de la sentència del Tribunal Constitucional que avala l’assistència lletrada a l’arrestat des de l’inici de la detenció, una resolució feta pública dijous passat. Així ho va confirmar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, que va explicar que la nit de dijous mateix es van detenir aquests cinc individus, els quals van comptar amb el servei d’advocats a les mateixes dependències policials.

El degà del Col.legi d’Advocats, Jean Michel Rascagneres, va informar ahir que van ser els agents de la Policia els que van posar-se en contacte telefònicament amb els lletrats que es trobaven de guàrdia el dijous a la nit. “Hem estat ben rebuts i no hem molestat el treball de la Policia”, va informar el degà, que va assegurar que la mecànica presa durant les declaracions va seguir el procés habitual desenvolupada per qualsevol procés amb lletrat.

Dels cinc detinguts de dijous passat a la nit, dos van ser per donar positiu en el control d’alcoholèmia mentre conduïen, dos més per furts amb força en un restaurant i un per expulsió del Principat per tràmit administratiu.

DEFINIR ELS PROTOCOLS
Un cop publicada la sentència constitucional, Bartolomé també va explicar que la Policia, la Fiscalia i els mateixos advocats estan estudiant de manera urgent temes concrets per a l’aplicació d’aquesta sentència. “A hores d’ara s’està estudiant la redacció dels protocols que cal seguir, així com les necessitats que fan falta per a l’aplicació d’aquesta normativa, com ara un sistema nou de guàrdies dels advocats, així com un llistat de telèfons de contacte dels lletrats”, va manifestar el portaveu del Govern. Amb aquests protocols es pretén definir qui és qui ha de demanar l’assistència lletrada i quin procediment s’ha de seguir per activar l’actuació de l’advocat.

Rascagneres, per la seva part, va manifestar que “estem treballant per afrontar una obligació”. “En la primera situació que ens hem trobat tot ha funcionat correctament”, va assegurar i per avui “ja tenim diversos advocats previstos, un de guàrdia més dos d’opcionals en cas que fossin necessaris”, va informar Rascagneres.

El degà del col.legi és conscient que, amb l’aplicació de la mesura del TC, els lletrats hauran d’estar disponibles les 24 hores del dia, en funció de les necessitats policials i dels arrestats. Rascagneres va explicar que fins ara estar de guàrdia implicava estar disponible sobretot des de les nou del matí fins a les deu del vespre aproximadament, ja que era quan es procedia a fer les declaracions dels detinguts. A partir de la sentència, hauran d’estar localitzables també de matinada si és produeixen actuacions del cos de la Policia. Malgrat els canvis, el col.legi manté la seva satisfacció per la sentència, “és el que toca per la nostra professió, és la nostra obligació”, va manifestar.

A banda de distribuir més conscientment la localització i els horaris dels lletrats, el treball del col.legi també passa per definir què passarà amb les vistes pendents de sentència en els quals els advocats han demanat la seva anul.lació perquè el seu defensat no disposava d’advocat durant la detenció. Racagneres va informar que encara no s’ha decidit i que s’anirà veient a mesura que tornin a la Batllia aquestes vistes i sentències.

Per la seva part, el Govern haurà de determinar com aquesta mesura constitucional afectarà en els costos que caldrà pagar als advocats; “és difícil quantificar-ho, però es podrà assumir; de fet, és una mesura constitucional” va exposar el degà.

Finalment, Bartolomé va informar ahir que el Govern està enllestint la llei que permetrà la modificació de la llei qualificada del codi de procediment penal, en la línia del que marca la sentència del TC.

pdf3.jpg