Foment confirma que les obres a la N-145 finalitzaran el 2012

Autor:
Font: EL PERIÒDIC
Publicat el: 4 de Setembre de 2010

El Govern va explicar ahir, mitjançant un comunicat, que els Ministeri de Foment espanyol ha confirmat que les obres a la N-145 no s’aturaran i que els treballs finalitzaran el 2012 si es compleixen les previsions. La confirmació per part de Foment es va rebre aquest dijous, just després que l’Executiu iniciés els contactes diplomàtics per manifestar el desig andorrà que les obres no patissin una aturada indefinida.

La comunicació de part del ministeri espanyol es va efectuar mitjançant una nota, en la qual es confirmava que les obres de la carretera N-145, que uneix la Seu d’Urgell i Andorra, estarien enllestides durant el 2012. A partir d’aquesta dada, i segons el comunicat emès pel Govern, «no hi ha doncs dubtes quant a la continuïtat dels treballs de millora de la N-145, encara que, després de les darreres reprogramacions efectuades per aconseguir els objectius d’estabilitat pressupostària del Govern d’Espanya, s’ha fixat el 2012 com a nou termini per a la seva finalització ». Inicialment, les obres havien de quedar enllestides el març del 2011.

El Govern considera que, amb les informacions trameses pel Ministeri de Foment, «queden esvaïdes les inquietuds manifestades amb relació a la continuïtat de les obres i es confirma que s’acabaran en un termini raonable».

LES DUES CARES DE LA REACCIÓ / Des del mateix moment en què el Govern espanyol va fer conèixer que hi hauria retallades en algunes partides del pressupost de Foment –una mesura presa amb l’objectiu d’assolir l’enyorada estabilitat pressupostària–, hi ha hagut dos tipus de reacció. D’una banda, els alcaldes urgellencs, encapçalats per l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, van manifestar obertament el seu malestar i es van mostrar partidaris de fer un front comú per exercir pressió sobre les decisions del ministeri.

Fa escassament una setmana, Batalla fins i tot va advocar per incorporar Andorra a aquest front comú si, en eventuals converses amb el cap de Govern, es constataven «uns interessos similars». I és que, per l’alcalde de la Seu d’Urgell, la N-145 és una via «estratègica des del punt de vista econòmic», tenint en compte que enllaça l’Alt Urgell, i Catalunya per extensió, amb el Principat d’Andorra.

A l’altre cantó, se situa la reacció andorrana. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va mostrar, des d’un inici, molt prudent en les seves declaracions respecte a aquest tema. Bartumeu va voler deixar clar que no era el seu desig immiscir-se en assumptes que són competència del Govern de l’Estat veí. Per això, si bé va manifestar que esperava que es pogués restablir ben aviat una circulació digna per la N-145, el cap de l’Executiu va preferir deixar l’assumpte en mans de la diplomàcia i de l’ambaixador Pujadas, i tractar la qüestió «d’Estat a Estat».

pdf3.jpg