Jaume Bartumeu destaca l’alta presència de ponents femenins a la Universitat d’Estiu

Autor: PERE MOLINÈ
Font: més andorra
Publicat el: 31 d'Agost de 2010

«Estic convençut que la ministra d’Educació i Cultura ha traçat una clara orientació a l’hora de programar una manifestació altament femenina. Penso que convenia recordar-ho ja que en el terreny de les ciències, les dones han entrat tard i no sense dificultats».

Així va destacar ahir Jaume Bartumeu, el cap de Govern, l’important percentatge de ponents femení en la vint-i-setena edició de la Universitat d’Estiu que va inaugurar ahir i que es du a terme fins divendres. Enguany per primera vegada una dona és la presidenta de l’esdeveniment: la biòloga catalana Josefina Castellví. Dels vuit ponents en aquesta edició titulada Ciència i societat. Del cosmos a l’àtom passant per la vida, la meitat són dones. Enguany la Universitat d’Estiu vol reflexionar sobre la relació entre la ciència i la societat.

Bartumeu va assegurar que, malgrat un cert corrent de pensament, la ciència també és cultura ja que «ha deixat i deixa marcades en el nostre model de societat actual i, per tant, també, en les nostres vides quotidianes » i va recordar que un dels ponents, Magda Marquet Mandicó, és andorrana. Es tracta d’una investigadora arrelada als Estats Units, on ha creat laboratoris molt valuosos.

La primera xerrada va anar a càrrec de la presidenta de la Universitat d’Estiu, Josefina Castellví. La biòloga va impartir una ponència titulada Equilibri climàtic del planeta Terra, en què va explicar que «és com un accident que hi hagi homes al planeta, el realment important és que hi hagi hagut vida». Tot seguit, va descriure els complexos mecanismes que feien possible que la Terra aculli vida. També va dir que «no es pot negar que hi hagi un canvi climàtic, però estem en una època estable en aquest àmbit».

Posteriorment Jean- Pierre Changeaux va impartir una xerrada titulada La bellesa és dins el cervell? Aquesta tarda l’especialista català en genètica Lluís Quintana- Murci farà una dissertació sobre La diversitat del genoma humà: dels nostres orígens a les nostres malalties i posteriorment Álvaro de Rújula farà una conferència titulada Del microcosmos al macrocosmos, viatge d’anada i tornada.

pdf3.jpg