Bartumeu destaca el paper aconseguit per la dona en el camp de la ciència

Autor: anna burgstaller
Font: bon dia
Publicat el: 31 d'Agost de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha donat, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, el tret de sortida a la 27a edició de la Universitat d’Estiu al costat de Josefina Castellví, presidenta d’honor de l’esdeveniment i encarregada també d’obrir les ponències, en un acte que va acollir més de dues-centes persones.

En el discurs inaugural Bartumeu va destacar el fet que la Universitat estigui per primera vegada presidida per una dona i va aprofitar l’ocasió per elogiar la figura de l’oceanògrafa Castell­ví, així com la moderadora Sylvie Vauclair, reconeguda astrofísica. A més, el cap de Govern va assenyalar que la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, “ha traçat una clara orientació a l’hora de programar una manifestació altament femenina”, un fet, que, segons Bartumeu, convenia recordar, ja que “en el terreny de les ciències les dones hi han entrat tard i no sense dificultats”.

D’altra banda, al llarg del seu parlament el cap de Govern va assenyalar que “la ciència també és cultura” i va fer un breu repàs tant de diferents ponents que han passat per la Universitat en edicions anteriors com de les figures que al llarg d’aquests dies protagonitzaran les ponències al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

De la seva banda, Josefina Castellví va dir que era un “honor” convertir-se en la primera presidenta dona de la Universitat d’Estiu i va recordar que els presidents anteriors han deixat el llistó tan amunt que, segons la biòloga, “és gairebé impossible de superar”. A banda, la presidenta va mostrar la seva satisfacció amb l’organització perquè després de 26 edicions dedicades a temes lligats al camp de les humanitats es dediqui aquesta a temes científics. Malgrat la temàtica, la biòloga  va assenyalar que els diferents ponents acostarien els temes al públic utilitzant un llenguatge “planer i comprensible per tothom”. La llista de científics de primera línia  que conformen el programa de l’edició d’aquest any fa que, tal com va dir Castellví, el públic pugui gaudir de conferències d’alt nivell.

A part de l’honor de presidir la Universitat d’Estiu, Castellví va ser també l’encarregada d’obrir les ponències. Sota el títol Equilibri climàtic del planeta Terra, la biòloga va parlar de la importància dels oceans com a emmagatzemadors d’energia solar, que després transporten. A més, tot i que al llarg de la seva ponència Castellví va recordar més d’una vegada que no parlaria de canvi climàtic perquè “no estic suficientment preparada per parlar d’aquest tema”, sí que va assenyalar que cada acció de l’ésser humà sobre la terra té una reacció i que, sovint, l’ésser humà no actua amb mala intenció “sinó per ignorància”.

La presidenta d’honor també va explicar diferents anècdotes personals de la seva carrera que, entre altres coses, l’ha convertit en pionera de molts camps. Així, va ser la primera dona científica a dirigir una base a l’Antàrtida que va permetre que Espanya entrés com a membre del Tractat Antàrtic i més endavant del Scientific Comittee of Antartic Research.

La jornada d’ahir la va cloure Jean-Pierre Changeux, que va oferir la ponència titulada La bellesa és dins el cervell?. Changeux és doctor en biologia, pioner de la neurobiologia moderna, i catedràtic emèrit de l’institut Pasteur i del Collège de France, a París. A més, en el seu currículum destaca que és membre de l’Acadèmia de les Ciències de França i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. En la ponència que va oferir ahir va parlar de les diferències entre la progressió de la ciència i de l’art, però sobretot va centrar la xerrada en com és i per a què serveix el cervell humà i quins han estat els descobriments relacionats amb l’ésser humà que han ajudat a entendre millor la funcionalitat del seu cervell.

La Universitat d’Estiu continua avui amb una trobada amb els conferenciants que tindrà lloc a dos quarts d’una del migdia i a la tarda es proposarà noves ponències. La primera tindrà lloc a les sis i es titularà Diversitat del genoma humà: dels nostres orígens a les nostres malalties, que anirà a càrrec de Lluís Quintana-Murci, i la següent ponència, que serà a dos quarts de vuit de la tarda, la farà Álvaro de Rújula i es titularà Del microcosmos al macrocosmos, viatge d’anada i tornada.

pdf3.jpg