Els delictes al Pas de la Casa registren una tendència a la baixa des del 2008

Autor: m.s.c.
Font: Bon Dia
Publicat el: 13 d'Agost de 2010

El secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, es va desplaçar ahir al Pas de la Casa per calmar el principal neguit que hi ha entre els ciutadans d’aquest poble: la inseguretat ciutadana. I per demostrar que aquesta sensació d’inseguretat no es correspon amb el nombre de delictes, va posar les dades sobre la taula.

 

Des del 2008 fins avui, els furts, els furts amb força i els robatoris han disminuït arran del desplegament dels torns de dotze hores al Pas de la Casa. Això ha comportat més presència policial durant les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, i un reforç dels controls a la frontera.

Així, segons va explicar Bartolomé, durant l’estiu del 2008 (des del mes de maig fins a l’agost) es va registrar 60 furts, furts amb força i robatoris. L’any passat la xifra es va reduir a 42 delictes i durant aquest any, sense tenir en compte l’agost, se n’ha produït 25. Al mateix temps, les denegacions d’accés al país per la frontera amb França han augmentat, i si el 2008 eren 67 aquest any han estat 419.

De la seva banda, els membres de l’Associació de Veïns i Comerciants que van assistir a la trobada amb el secretari d’Estat d’Interior i el cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, van reclamar més presència policial pels carrers del Pas, multiplicar l’efecte visual o coordinar les rondes amb els agents comunals. Per aquest motiu, Bartolomé es va comprometre a revisar els protocols per veure si es poden ampliar.

Avui, el Pas disposa d’una patrulla de tres persones durant el dia, tot i que hi ha la possibilitat d’habilitar-ne una segona. Durant la nit també hi ha una patrulla reforçada pel personal d’Encamp, que es desplaça fins a la zona en cas d’urgència. El secretari d’Estat d’Interior també va recordar que els empresaris han de prendre mesures de protecció pròpies, com actualitzar els sistemes de seguretat i els sistemes d’alarma i portar els productes més valuosos en una caixa forta al final del dia.

El cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, també opina que no hi ha inseguretat al Pas de la Casa i que fets com el del cap de setmana passat, en què es van cremar cotxes estacionats al carrer presumptament per poder robar en una joieria, són fets puntuals.

Amb tot, els ciutadans veuen insuficient el nombre de patrulles desplegades en aquest nucli. Segons va explicar Alfons Borra, integrant de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, potser caldria ampliar-les amb dos policies, sobretot a l’estiu i durant la temporada d’hivern. Borra, que va assistir a la reunió amb el secretari d’Estat d’Interior i el cònsol major, va recordar que al Pas de la Casa hi ha un volum important de botigues i que és un nucli fronterer.  A més, els veïns lamenten que massa sovint el despatx de policia està tancat. Segons els ciutadans presents a la trobada, la sensació d’inseguretat s’arrossega des de fa temps, però amb els últims incidents s’ha intensificat. Per això, creuen que caldria que els agents fossin més visibles pels carrers, sense la necessitat d’actuar de forma repressiva, sinó que fossin una policia de proximitat. Aquest cos, diuen, també hauria de ser l’encarregat de controlar les persones que surten de nit per evitar que es repeteixi casos com els de l’hivern passat, quan van morir dos joves d’hipotèrmia després d’haver begut massa.

La segona demanda de l’Associació de Veïns i Comerciants fa referència als controls que es fan al punt fronterer. Borra creu que aquesta mesura és necessària però cal evitar la formació de cues. En aquest sentit, els comerciants exposen que aquests controls provoquen retencions de fins a dues hores i això fa que els turistes arribin estressats. Pels botiguers del nucli encampadà, això és negatiu per al Pas però també per a la resta d’Andorra, ja que els visitants no es desplacen cap a la resta de parròquies perquè ja estan cansats. Creuen que aquest efecte es podria solucionar augmentant el personal que es destina a controlar els vehicles que entren al Principat.

Referent als aldarulls que provoquen els clients a la sortida dels locals d’oci nocturn, el cònsol major d’Encamp va recordar ahir que, tot i que es tracta d’una qüestió de què encara s’ha de parlar, el ministeri de l’Interior va apuntar algunes solucions, com ara tancar progressivament els locals o allunyar-los del centre. Alís va explicar que si s’opta per aquesta segona proposta s’haurà d’aplicar de forma progressiva, ja que canviar aquests establiments d’ubicació representa un cost afegit. Per això es començaria per aplicar la mesura als locals de nova creació.

Govern i Comú afirmen que la col·laboració entre policia i agents de circulació millorarà l’actuació dels cossos

Tant el secretari d’Estat d’Interior com el cònsol major d’Encamp van coincidir ahir que el conveni d’atenció ciutadana, prevenció i seguretat signat entre el Govern i els comuns ha de ser una peça clau per desenvolupar encara més la col·laboració entre els diferents cossos de seguretat. Dimecres passat es va celebrar la primera reunió entre la policia i el Comú d’Encamp en el marc d’aquest acord. Segons Alís, ara es treballa en els plans parroquials. En el cas d’Encamp, com que hi ha dos nuclis de població molt diferenciats, la col·laboració entre els agents de circulació i la policia es tractarà localment.

Per Bartolomé, els agents comunals són els que millor coneixen la parròquia, la gent que hi viu i la zona on es mouen. Per aquest motiu, creu que si s’actua de forma conjunta amb la policia es pot aconseguir un treball més eficaç. Aquest procés comportarà la necessitat de formar els agents comunals i Bartolomé ja ha assegurat que hi haurà acompanyament de la policia per fer el traspàs d’informació. A més, la formació que rebin els agents de circulació serà específica per a cada parròquia. Així, per exemple, en el cas que els urbans actuïn en una zona amb un nombre important de locals d’oci nocturn, s’hauran d’especialitzar en els conflictes que comporten aquest tipus d’activitats.

pdf3.jpg