Els comerciants del Pas de la Casa volen una presència policial «més propera» i visible

Autor: ANA
Font: Més Andorra
Publicat el: 13 d'Agost de 2010

El secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, es va reunir ahir amb el cònsol major d’Encamp, Miquel Alís; el director de la Policia, Jordi Lluís, i amb representants de l’Associació de comerciants del Pas de la Casa. A la trobada, els comerciants van demanar una presència policial «més propera» i visible, segons va explicar Alfons Borra, un dels comerciants presents a la reunió. Igualment, els comerciants van reclamar uns controls duaners que no provoquin llargues cues per entrar al país.

D’altra banda, Bruno Bartolomé va manifestar que hi ha hagut «un descens dels furts amb força i robatoris » des del 2008. Durant els mesos de maig, juny, juliol i agost del 2008 es van registrar 60 casos; el 2009 aquesta xifra va disminuir en 42; i aquest 2010 n’hi ha hagut 25, sense comptar el mes d’agost, segons les dades proporcionades pel secretari d’Estat d’Interior. Tant Bartolomé com Miquel Alís es van referir a la necessitat d’estrènyer la col·laboració entre els agents de circulació i el cos de Policia.

Alfons Borra, membre de l’Associació de comerciants del Pas de la Casa, va posar en relleu la necessitat que hi hagi «més presència policial al Pas» perquè creu que la que hi ha actualment és «insuficient ». Borra considera que hi hauria d’haver més policies perquè és un lloc petit, amb moltes botigues i es tracta d’un pas fronterer. Per això en ple estiu i hivern s’hauria de notar més la presència dels policies pels carrers de la vila. Aquesta és una de les demandes que els comerciants han transmès a Bartolomé, al cònsol major d’Encamp, i al director de la Policia, Jordi Lluís.  En el decurs de la trobada, Bruno Bartolomé va presentar als comerciants les xifres que mostren «el descens significatiu» que hi ha hagut des del 2008 de les denúncies de furts amb força i robatoris durant la temporada d’estiu al Pas de la Casa.

El secretari d’Estat d’Interior atribueix aquest descens als desplegament del sistema de torns de 12 hores que s’han fet a la unitat territorial d’Encamp i el Pas de la Casa. Segons Bartolomé, la seguretat «està garantida les 24 hores del dia» amb una patrulla formada per tres policies durant al dia, o dues depenent de la temporada, i una a la nit. Tot i això el responsable de la secretaria d’Interior va manifestar la voluntat de revisar els protocols amb l’objectiu d’atendre la petició dels comerciants, però Bartolomé creu que cal sumar esforços entre la corporació comunal, el Ministeri i la Policia per desenvolupar el pla de prevenció i seguretat i atenció ciutadana, però va afegir que els comerciants també haurien de tenir en compte «mesures de protecció», com tenir sistema d’alarmes o portar les mercaderies més valuoses en caixes fortes.

pdf3.jpg