Benet admet que una botiga venia material importat irregularment

Autor: Gabriel Pérez
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 12 d'Agost de 2010

El Govern està disposat a aplicar mà dura per aturar les “pràctiques dubtoses” –en paraules del mateix director de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Joan Antoni Sarmiento– denunciades la setmana passada per l’organisme que estarien portant a terme algunes botigues. El ministre de Turisme i Comerç, Claudi Benet, admet que es té constància d’aquestes actuacions –com a mínim per part d’una botiga després de rebre l’avís des de l’entitat– i avisa que les sancions a les que s’arrisquen aquests negocis són força elevades, més de 6.000 euros. També remarca que a l’executiu no li tremolarà pas el pols si s’han d’imposar aquestes multes perquè consideren de vital importància “no deixar que l’actuació d’una minoria malmeti la bona imatge que s’ha guanyat el comerciant andorrà que és, en general, molt seriós”.

De fet, aquesta mateixa setmana el polític s’ha reunit amb els responsables de l’entitat per analitzar la situació. L’ACU, en fer balanç de les queixes i consultes rebudes durant el primer semestre del 2010, va alertar de les irregularitats detectades per part d’alguns botiguers, que estarien posant a la venda material, especialment electrònic, com ara telèfons mòbils o càmeres fotogràfiques, que no disposen del segell de qualitat de la Unió Europea. Els productes, a més, són introduïts de manera il·legal al país, sense passar pels tràmits de la duana.

Vigilància especial

Benet assegura que des del ministeri se segueix amb especial compte alguns comerços dels quals hi ha constància que estan portant a terme pràctiques irregulars. “Els vigilem de prop i, si els agafem, han de saber que s’exposen a fortes sancions”, adverteix el polític, que va refermar la voluntat d’aconseguir “un comerç de qualitat, no un basar on tot s’hi val”.

El ministre indica que, en els casos denunciats per l’ACU, el Govern té l’empara legal necessari per imposar multes amb una quantia important. I és que, malgrat que el projecte de llei de comerç s’està acabant d’ultimar en negociacions, justament, amb el mateix sector, Benet entén que en aquests casos és aplicable un altre text. “Vendre qualsevol producte que no hagi estat homologat per la Unió Europea pot anar en contra del que marca la Llei sobre la seguretat de les persones”, assegura el titular de Turisme i Comerç i, per tant, “això ens permet actuar”.

Pocs que poden fer molt mal
El polític massanenc comparteix l’opinió expressada la setmana passada també al Diari pels dirigents de diferents associacions comercials del Principat a l’hora de valorar el fort impacte negatiu que aquests botiguers poden arribar a suposar per al sector. “Són una minoria, però hem de ser conscients que hi ha el risc que acabin pagant justos per pecadors i que la imatge d’Andorra en surti molt perjudicada”, va admetre el ministre, per després advertir que “no ho tolerarem de cap manera” perquè aquesta circumstància és especialment preocupant per a un país que viu principalment del turisme.

Claudi Benet apunta que “sóc el primer defensor del petit comerç”, tot recordant la seva opinió de la necessitat de rebaixar els preus dels lloguers. Tot i això, també referma que “vull que respectin les regles del joc, i això passa per tenir a la venda material que estigui homologat a la Unió Europea”. En cas de no fer-ho, afirma el polític massanenc, “tenen molt més a perdre que no a guanyar”.

VOL AJUDAR A REFORÇAR LA TASCA DE L’ACU

Des del ministeri de Turisme i Comerç, es valora de forma molt positiva el treball que realitza des de l’Associació de Consumidors i Usuaris. De fet, Claudi Benet no amaga que és partidari d’intentar donar un reforç a la tasca que tira endavant l’entitat que dirigeix Joan Antoni Sarmiento.

“Fins ara, l’ACU sempre ha rebut les queixes i no ha pogut anar més enllà”, recorda el ministre. El polític massanenc avança que “la voluntat que tenim des del Govern és que, en el futur, totes aquestes reclamacions que recullin es puguin derivar en expedients” i, d’aquesta forma, que el cas es pugui seguir des del departament cor­responent.

pdf3.jpg