1.861 empreses han dipositat els comptes de l’any passat al Govern

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 d'Agost de 2010

Fins dimecres, 1.861 empreses i professionals liberals van dipositar els comptes de l’any passat al registre del Govern. El ritme de presentació de la comptabilitat es va intensificar durant els últims dies del termini i el nombre total de dipòsits fa que l’Executiu faci una lectura satisfactòria del primer any d’aplicació de la Llei de comptabilitat aprovada pel Consell General el 2007.

Segons la informació que va fer pública ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, de les 1.861 empreses i professionals que dimecres passat havien presentat els comptes, 1.787 ho van fer fins al 31 de juliol i 74 durant els tres primers dies d’agost. Bartumeu va explicar que en els últims dies hi havia hagut una “allau” de dipòsits i que això no havia permès al registre verificar si els darrers comptes presentats complien tots els requisits establerts a la llei. Per tant, és probable que en les properes setmanes el nombre de 1.861 empreses que han dipositat la comptabilitat es pugui veure reduït lleugerament.

“El Govern està plenament satisfet pel nombre d’empreses que han complert amb l’obligació de dipositar els comptes”, va valorar Bartumeu. Tot i la satisfacció, el nombre de societats mercantils registrades arriba a 6.900, xifra que no inclou els professionals liberals que també han de dipositar la comptabilitat, fet que evidencia una manca de cultura comptable. Amb tot, Bartumeu va explicar que en aquest moment no es pot saber quantes empreses estan realment obligades a presentar els comptes, ja que entre aquestes 6.900 n’hi haurà algunes que no estiguin en actiu, d’altres que tinguin una activitat simbòlica i d’altres que no arribin al llindar mínim de facturació anual a partir del qual és exigible el dipòsit dels comptes. El cap de Govern va afirmar que el nombre total d’empreses obligades a presentar la comptabilitat no es podrà conèixer fins d’aquí un any.

D’altra banda, també cal tenir en compte aquelles empreses l’any comptable de les quals no coincideix amb l’any natural, que són bàsicament les vinculades amb els negocis d’esquí. En aquests casos, les empreses fan el tancament de comptes després del final de la temporada d’hivern, és a dir, al maig o al juny, i, per tant, no estan obligades a dipositar la comptabilitat anual al Govern fins a final d’any.

pdf3.jpg