Govern i comuns acorden la revisió de les competències una per una

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 de Juliol de 2010

La discussió per les competències dels comuns serà llarga, tal com el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ja va avançar.

Però la segona reunió entre l’executiu i els set comuns per revisar les administracions públiques, que va tenir lloc ahir a l’edifici administratiu, va servir per decidir que caldrà fer una revisió de tots els àmbits competencials que apareixen a l’article quart de la Llei de delimitació de competències. I s’haurà de fer punt per punt.

El cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, que va actuar com a portaveu dels comuns després de la trobada, va explicar que en la reunió de cònsols que hi ha programada per al 7 de setembre “discutirem àmpliament de tot allò que fem, del que no fem i també d’allò que no ens tocaria fer”. Posteriorment, una nova trobada amb Bartumeu el 14 de setembre haurà de servir per traslladar les conclusions al Govern. Durant l’estiu, cada comú haurà d’examinar quines competències està assumint, de quina manera i quina despesa comporten.

Un dels objectius que tenen clar tots els mandataris comunals, segons va explicar Enric Casadevall, és que cal aconseguir cert equilibri entre les set parròquies per saber quins serveis ofereixen. El canillenc va declarar que “els serveis han de ser els mateixos a tots els comuns”. En el mateix sentit es va expressar la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que va assenyalar que “el més important és que tots els ciutadans tinguin serveis, siguin del territori que siguin”.

El cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, va destacar la bona sintonia amb l’executiu, i va afirmar que “és un tema que cal treballar amb visió d’Estat i cercant la màxima eficàcia”.

EQUITAT D’IMPOSTOS I TAXES

Casadevall va ressaltar que, a banda d’una igualtat en els serveis oferts, “hi ha d’haver un compromís per igualar els impostos i les taxes que es cobren ara”. Així, el mandatari canillenc va recordar que avui dia hi ha figures “que només cobra algun comú”, i d’altres que “les cobren tots menys algun”. Com a exemples va citar l’impost de l’inquilinat, que abonen els propietaris d’un immoble llogat, o sobre la propietat.

Casadevall va recordar que, a tots aquests compromisos, calia afegir-hi l’acord que ja havien fet públic els cònsols per anar adequant a poc a poc l’import dels serveis que ofereixen amb el cost real. “És el primer pas d’aquesta taula”, va explicar el cònsol. “El segon serà revisar les transferències, un cop haguem definit bé quins serveis volem oferir”. Hi haurà un tercer punt a tractar a les taules de treball, que és “estudiar què es fa amb el deute”.

El cònsol massanenc, Josep Maria Camp, va posar en relleu que al final del procés caldria “respectar les particularitats d’algunes parròquies”, sempre que siguin “comprensibles”. També va destacar que “el Govern està perfectament disposat a conversar i col·laborar”.

D’altra banda, Ferrer va esmentar la necessitat de tenir en compte certs factors, com la mida del territori o la població, i va tornar a posar sobre la taula la subsidiarietat dels serveis.

pdf3.jpg