Benvingut

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Juliol de 2010

El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, visita avui Andorra en el que serà el primer viatge al Principat des que el 16 de maig del 2007 s’erigís com al 23è president de la República francesa, un càrrec que, tal com els andorrans van votar a la Constitució del 1993, atorga inherentment el paper de cap d’Estat, juntament amb el copríncep episcopal provinent del bisbat d’Urgell, del microestat pirinenc.

L’acte arriba un any després que Andorra visqués una crisi institucional sense precedents, amb l’amenaça d’abdicació de Sarkozy si el país no sortia de la llista negra de l’OCDE, una advertència pública que, juntament amb les pressions internacionals contra els paradisos fiscals, van forçar Andorra a prémer l’accelerador i legislar l’intercanvi d’informació fiscal a la demanda, amb consens entre socialdemòcrates i reformistes. Després d’aquests canvis, i tal com ahir va afirmar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, la visita d’avui ha de servir per demostrar “la confirmació que s’han esvaït els dubtes sobre eventuals situacions de confrontació entre el Govern i el copríncep francès”.

En altres paraules, el Govern espera que la visita de Sarkozy suposi “la visualització de la bona relació institucional” amb el vessant francès i “el reforçament dels lligams històrics que han mantingut Andorra i França a través de la figura del copríncep francès”. D’aquesta manera, el líder de l’Executiu –que durant aquesta setmana ja havia anat contrarestant les crítiques fetes per alguns sectors a la brevetat de la visita i la conseqüent impossibilitat de desplaçar-se a les parròquies–, va resumir la importància d’un esdeveniment que, independentment de la seva extensió en el temps, passarà a la història del principat de la mateixa manera que ho van fer les visites d’anteriors coprínceps francesos.

A diferència d’altres visites, l’última de les quals, la del copríncep Jacques Chirac el 16 de setembre del 1997, la de Sarkozy se centrarà en la capital. Així, gairebé tretze anys després que el seu antecessor es dirigís a la ciutadania d’Andorra refermant el seu compromís de continuar vetllant “per l’equilibri tradicional de les relacions entre Andorra i els seus veïns”, Sarkozy tindrà avui l’oportunitat de demostrar als residents si aquesta obligació constitucional és per a ell una convicció moral.

RECORREGUT CENTRAT A LA CAPITAL El programa del copríncep francès està planificat al minut. A les 11.30 hores, l’helicòpter de Sarkozy aterrarà al Camp del Consell, on serà rebut per Bartumeu i el Subsíndic General, Esteve López. A partir d’allà, el seguici es desplaçarà fins a l’emblemàtica Casa de la Vall. A l’arc dels jardins l’esperarà el Síndic General, Josep Dallerès, que l’acompanyarà fins a l’interior, on després de saludar els presidents dels grups parlamentaris i els cònsols majors –tots llevat del d’Ordino, Ventura Espot, que va declinar la invitació– es reunirà amb el seu homòleg episcopal, Joan Enric Vives, que arribarà a les 11.15 hores a la Casa de la Vall.

A les 12.00 hores, acabada la reunió d’uns quinze minuts dels dos coprínceps, començarà la sessió del Consell General on, després de les paraules del Síndic Dallerès, Sarkozy farà una al.locució davant els consellers i membres de l’Executiu congregats a la cambra parlamentària. A les 12.15 hores finalitzarà la sessió i el copríncep francès signarà al llibre d’or del Consell per deixar constància de l’esdeveniment.

L’acte més popular, però, tindrà lloc a les 12.30 hores, a la plaça del Poble, un espai des d’on Bartumeu i Sarkozy pronunciaran els seus discursos. Per aquell moment, Andorra ja haurà tancat la seva activitat comercial per tal que tothom qui ho desitgi pugui apropar-se a escoltar i veure el copríncep francès. Les autoritats es desplaçaran finalment fins a l’Andorra Park Hotel, on se celebrarà el dinar oficial, i a les 14.30 hores l’helicòpter de Sarkozy s’enlairarà en direcció a París. Tot és a punt per viure una jornada que s’espera breu però que serà intensa.

pdf3.jpg