Bartumeu trasllada a Durão Barroso la voluntat d’acord d’associació amb la UE

Autor: Redacció
Font: bon dia
Publicat el: 21 de Juliol de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reafirmar ahir al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, la voluntat d’assolir un acord d’associació amb la Unió Europea.

D’aquesta manera, tal com van informar ahir des del Govern, Bartumeu va situar aquesta voluntat de reforçar els lligams amb la UE en el Tractat de Lisboa, que assenyala que la UE tindrà en compte la situació particular dels països de petites dimensions, amb els quals manté relacions específiques de proximitat. Així doncs, Bartumeu va reiterar que després de l’acord signat amb la Comunitat Econòmica Europea el 1990 i “la llarga i positiva experiència” que s’ha viscut al llarg d’aquests anys, es referma la voluntat “d’anar més enllà en un procés gradual d’associació”. Durant la reunió, Barroso va proposar, a aquest efecte i amb la intenció de trobar la millor via per a aquest encaix d’Andorra a la UE, la creació de comissions tècniques, la primera de les quals es reunirà per primera vegada el mes de setembre.

Bartumeu va reiterar a Barroso que Andorra es va inserint en el marc establert en l’article 8 del Tractat de Lisboa perquè “no pot assumir una reciprocitat absoluta”, ja que el país no disposa dels elements necessaris “per assumir la totalitat de la normativa comunitària”.

Tal com van informar des del Govern, en la reunió també es va fer referència a la negociació d’un acord monetari per a l’encunyament de l’euro per part d’Andorra. Així mateix, el president de la Comissió Europea va voler recordar que la negociació, que es va iniciar a petició d’Andorra, s’està perllongant des del 2004, i va demanar a Bartumeu que s’avanci en la introducció en la legislació andorrana de diverses directives comunitàries de l’àmbit financer. Bartumeu va insistir, segons el comunicat emès pel Govern, que Andorra necessita “suport tècnic i un llarg temps transitori per adaptar la seva legislació”, tot i que va afegir que els principis de la declaració 3 de l’article 8 del Tractat de Lisboa haurien de guiar la negociació de l’acord monetari. Sobre aquesta qüestió també hi ha prevista una nova reunió tècnica.

pdf3.jpg