La UE ofereix ajut tècnic al país per definir la nova relació

Autor: REDACCIÓ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 21 de Juliol de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va viatjar ahir a Brussel·les per mantenir la primera trobada oficial amb el president de la Comissió europea, José Manuel Durão Barroso.

Bartumeu va explicar al màxim responsable de l’òrgan de govern de la Unió Europea (UE) el projecte del Govern en relació amb l’acostament a la institució i ho va emmarcar en l’article 8 del Tractat de Lisboa, que reconeix que la UE ha de tenir en compte les particularitats dels petits estats. El president de la Comissió va oferir al cap de Govern l’assistència tècnica necessària per avançar en la qüestió i Bartumeu va acceptar l’oferiment. Al setembre ja hi haurà una reunió amb experts europeus.

Segons el comunicat oficial de premsa difós pel Govern, Bartumeu va assenyalar, a grans trets, que el país vol que els seus ciutadans puguin moure’s, residir i treballar a la UE com si fossin comunitaris i que les seves empreses puguin operar lliurement però també va puntualitzar a Barroso que Andorra “no pot assumir una reciprocitat absoluta” ateses les seves dimensions.

En aquest sentit, Jaume Bartumeu va demanar que es tinguin en compte les especifitats del país en la negociació per a un acord monetari que ha de permetre que Andorra encunyi euros. Segons el mateix comunicat de l’executiu, Durão va manifestar que s’hauria d’avançar en la introducció de diverses directives comunitàries de l’àmbit financer en la legislació andorrana. Bartumeu va respondre que Andorra necessita suport tècnic i un temps transitori per fer aquesta adaptació i que també hauria de guiar la negociació per a l’acord monetari el contingut del Tractat de Lisboa amb relació al respecte a les particularitats dels petits països. El principal entrebanc per a l’acord monetari és que Andorra hauria de permetre que bancs de la zona euro s’instal·lessin al país sense necessitat de cap contraprestació.

pdf3.jpg