El Govern oferirà una alternativa per a la plaça Major de Sant Julià

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 de Juliol de 2010

El Govern oferirà en breu una proposta alternativa al projecte de remodelació de la plaça Major de Sant Julià de Lòria, una obra que inicialment es vinculava a la futura ampliació del campus de la Universitat d’Andorra i que comprometia 5,4 milions d’euros de l’erari estatal. El cap de l’Executiu, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb el cònsol lauredià, Josep Pintat, i va insistir que el projecte inicial “és difícil d’assumir econòmicament”.

L’alternativa, doncs, passarà per un projecte menys costós des del punt de vista econòmic, i ha de servir per deslliurar el Govern del compromís adquirit l’any passat, mitjançant el conveni signat entre l’aleshores ministre de Cultura en funcions, Juli Minoves, i el Comú de Sant Julià.

Després que, la tardor passada, Bartumeu anunciés la intenció de revisar el projecte, que va titllar d'”excessivament ambiciós” i d’haver estat signat “a corre-cuita”, el Comú de Sant Julià es va quedar a l’expectativa de la nova proposta que els pugui fer arribar el Govern. De fet, en la reunió d’ahir, el Govern no va presentar encara el nou projecte, si bé Bartumeu, en declaracions posteriors a la trobada, va afirmar que “serà una proposta en positiu”, tenint en compte que un dels edificis de la plaça pertany precisament a l’Administració Central.

A la reunió, que va tenir lloc el matí a l’edifici administratiu de Govern, hi van assistir també el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Bàrcia, i el cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Enric Sangrà. A més de parlar de la remodelació de la plaça Major, els participants en la trobada van parlar d’altres qüestions que afecten la parròquia lauredània, com ara el desenvolupament de les obres del vial de Sant Julià.

Segons Bartumeu, Pintat no va ser especialment crític amb l’aturada parcial d’aquestes obres i es va interessar, més aviat, per aquells trams que sí que s’estan executant. En concret, la conversa va girar a l’entorn del control de les explosions necessàries per a la construcció del túnel de la Tàpia. En qualsevol cas, i per motius d’agenda, Pintat no va fer declaracions posteriors a la reunió i, per tant, no va explicar la seva visió de la trobada.

PROJECTE MILIONARI / El 29 de maig de l’any passat, just abans que els ministres del nou Govern socialdemòcrata prenguessin possessió dels seus càrrecs, l’encara ministre Juli Minoves va signar un conveni d’ordenació de la plaça Major de Sant Julià de Lòria amb el Comú d’aquella parròquia. A partir d’aquest conveni, el Govern es comprometia a aportar 5,4 milions d’euros al projecte d’ampliació de l’UdA i a la conseqüent remodelació de la plaça Major i el seu entorn. Això sí, l’import es pagaria en quatre anys: 400.000 euros l’any passat, un milió aquest any, dos milions el vinent i dos milions més el 2012.

El fet que el conveni se signés després de les eleccions i just abans que es produís el relleu al capdavant dels ministeris, fa que Bartumeu sigui especialment crític amb «les maneres» que es van utilitzar per rubricar l’acord. Les obres s’havien d’iniciar aquest any mateix, però de moment tot ha quedat suspès, en espera que el Govern presenti un nou projecte.

pdf3.jpg