«El cert és que no hem tocat fons en la crisi i continuarem davallant durant temps», entrevista a Claude Benet

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 16 de Juliol de 2010

–Quin balanç fa de l’aplicació del decret d’horaris comercials que vostè es va trobar quan va accedir al càrrec? Creu que l’any vinent es podrà encarar d’una altra manera?

–La decisió del decret d’horaris comercials suposa un punt d’inflexió perquè hi havia un sector de la ciutadania andorrana que fins llavors no podia opinar sobre aquesta qüestió: els treballadors del sector. I ara se’ls ha tingut en compte. L’any vinent ens oferim, des del Govern, a intentar que hi hagi una decisió compartida. Si d’alguna cosa no se’ns pot acusar en aquest àmbit és de capacitat de diàleg.

–Considera adient el tancament de les botigues, oficines i indústries durant unes hores, per la visita del president francès Nicolas Sarkozy, el 29 de juliol?

–Aquesta mesura ja s’havia portat a la pràctica en les anteriors visites de coprínceps francesos al Principat i es fa per cortesia. Seria interessant que hi pogués assistir la major part possible de gent a la visita del copríncep. Pel que fa a l’efecte comercial, serà mínim i a la resta se’ls limita poc. La visita serà curta, però s’ha de tenir en compte que passa un moment molt complicat i la seva agenda deu ser difícil.

–Com està el sector del comerç en aquests moments. Pensa que està revifant?

–El comerç està passant un moment difícil i això ens obligarà a oferir un millor servei. També faig una crida als propietaris dels locals comercials perquè rebaixin els lloguers d’aquests. Aquesta és una eina. A més, crec que la banca hauria de facilitar el crèdit. Però hem de ser realistes: el turisme, sobretot el d’estiu, és el que ens pot aportar solucions a aquesta crisi del comerç.

–Quina és la situació de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU)? Com es pot garantir la seva viabilitat?

–L’ACU és una entitat col·laboradora de Govern i a la qual sovint no s’ha donat el reconeixement que es mereix. Està en una situació financera difícil que no és insuperable. Estem fent un treball conjunt entre aquesta entitat i el Govern perquè l’ACU pugui sortir del mal pas en que està. Hem de tenir en compte que el problema econòmic de l’entitat l’arrossega des de fa anys. Volem solucionar el deute de l’ACU en dos o tres anys i que funcioni normalment. Ha de quedar clar que si una entitat té un problema financer això li resta credibilitat.

–Com es pot fer que Andorra tingui més atractius turístics?

–Hem de continuar potenciant el turisme de neu i decompres, però hem d’activar el turisme d’estiu. Aquí hi ha un potencial en què podem fer diverses coses com per exemple promoure el ciclisme, i ho dic perquè el 8 i el 9 de setembre vindrà La Vuelta a Espanya. Nosaltres promocionarem els ports de muntanya i des de La Vuelta ens faran un reportatge a TVE gratuïtament. El mateix passa amb el senderisme o amb les autocaravanes que no podien aparcar enlloc fins ara. Condicionarem espais on es puguin aparcar aquests vehicles ja que són clients potencials i a més tenen un nivell mitjà alt. A més, està el projecte de turisme rural i l’aposta per potenciar la gent gran ja que és un visitant desestacionalitzat. En definitiva, crec que hem de ser un país de qualitat i rebre bé a qui vingui. També crec que hem de saber explicar bé Andorra i tractar millor el turista ja que no se l’ha tractat prou bé.

–Vostè va ser un dels pocs que va avisar fa anys que hi hauria una crisi com l’actual. Ara, quin balanç i sobretot quina previsió fa?

–Com ja he dit, aquesta crisi alguns ja la veiem a venir des de fa anys. S’havia orientat Andorra cap a un tipus d’economia que no tenia futur i que ha malmès a mitjà i llarg termini el país. Hem construït de manera exagerada i la crisi ha posat algunes coses al seu lloc ja que ens està ajudant a dir prou al creixement insostenible. Malauradament, ara molta gent pateix les conseqüències d’això. Crec que tardarem a sortir-nos-en. El cert és que no hem tocat fons en la crisi i continuarem davallant durant temps. Això ens obliga a ser molt rigorosos, imaginatius i creadors. S’hauran de fer algunes accions que ens ajudaran a sortir-nos-en, però el que està clar és que no es poden donar dates de quan sortirem de la crisi.

–Vostè va exercir com a secretari d’Esports en el govern liberal i ara és ministre de Turisme, Comerç i Indústria amb un Executiu socialdemòcrata. Quin balanç fa?

–La meva implicació en el món de la política ve de la implicació que tinc amb el país al qual visc. En un moment donat, companys liberals em van proposar ser secretari d’Esports. Però vaig veure que no hi havia coherència en el que es feia i vaig plegar. Em vaig trobar que Esports era una oficina de subvencions amb finalitats polítiques. Després he estat fundador de la patronal PIME ja que la gran majoria del teixit empresarial són microempreses que han estat sovint menystingudes. Ja feia temps que era membre del PS i a l’hora d’elegir- me ministre s’ha tingut en compte la meva dedicació al país. En aquest ministeri tindré una eina més eficaç per desenvolupar les meves idees. Es tracta d’una feina apassionant perquè et nodreixes de la gent i el càrrec t’enriqueix molt. I és que a mi les persones m’agraden i crec que Andorra és un país petit on s’han de privilegiar les relacions humanes.

–Tenint en compte la situació política, creu que hi haurà eleccions anticipades?

–Si no tenim un pressupost tornarem a casa i hi haurà eleccions anticipades. Però crec que els polítics tindrem seny i solucionarem la manca d’atansament dels uns amb els altres i la crisi, que és el problema més gran que tenim.

pdf3.jpg