Avenços en la Funció Pública

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Juliol de 2010

La taula de la Funció Pública promoguda pel Govern va reunir-se ahir per segon cop. I segons expliquen els protagonistes, sembla que el treball evoluciona a bon ritme. Així, la cita va servir per encarar un dels principals reptes de l’actual model funcionarial: l’optimització de l’eventualitat.

En aquesta matèria, de fet, tots els agents presents a la convocatòria van coincidir en la voluntat d’intentar posar un fre a la proliferació indiscriminada d’aquest tipus de treballadors de l’Administració, ja que la figura de l’eventual està pensada, precisament, per l’excepcionalitat del lloc de treball i la seva cobertura amb caràcter temporal. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Interior i president de la taula, Bruno Bartolomé, va explicar que actualment el que s’aborda és «si la figura jurídica de l’eventual respon a les necessitats de l’Administració» i de quina manera es pot assolir «un sistema més ordenat, simplificat i, en definitiva, optimitzat» amb aquest col.lectiu. Mentrestant, el portaveu de la plataforma sindical dels funcionaris, Joan Torra, va coincidir en la necessitat de replantejar aquesta esfera tot recordant la demanda «que s’acabi amb la precarietat laboral» a certs llocs de l’Administració.

Sobre aquesta qüestió, el mateix Torra va destacar que en el cas dels eventuals la solució pot passar o bé per limitar el termini amb el qual aquest tipus de contractes poden funcionar o, com una altra solució, mitjançant «figures com el funcionari interí, que podria ser una possible sortida». De la seva banda, el conseller d’Andorra pel Canvi (ApC), Josep Maria Bringué, va continuar amb el discurs monolític que impera en la formació que lidera Eusebi Nomen: «Ara el nostre paper és més aviat un paper observador», ja que «tal com es va dir en sortir de la primera reunió, aquesta no és la taula que ApC volia». Si bé és positiu que ApC es mantingui a la taula de treball tot i les discrepàncies, és una llàstima l’ànim amb què enfoquen la seva participació en el citat forum de treball.

Però divergències al marge, la segona reunió per reformar la Funció Pública també va servir per consensuar la necessitat que a la pròxima reunió –prevista per al 27 d’aquest mateix mes– es puguin començar a tancar els primers acords, que en certa manera ja indicaria el camí de cap a on anirà l’esperada reforma de la legislació de la Funció Pública. Entenem que és cabdal anar tancant acords com més aviat millor, perquè si bé el debat és productiu, encara és més important que se’n vagin desprenent pactes; sinó a la llarga el mateix debat es converteix en una discussió estèril. Esperem que els avenços que apunta la taula es transformin en un canvi real de la Funció Pública.

pdf3.jpg