La taula de la Funció Pública va reunir-se ahir per segon cop i, després que a final del mes passat es tanqués la porta a possibles comparacions amb Espanya a l’hora de plantejar retallades salarials, la cita va servir per posar sobre la taula un dels principals reptes de l’actual model: l’optimització de l’eventualitat.
En aquesta matèria, de fet, tots els agents presents van coincidir en la necessitat que s’eviti la proliferació indiscriminada d’aquest tipus de treballadors de l’Administració, ja que la figura de l’eventual és motivada, precisament, per l’excepcionalitat del lloc de treball i la seva cobertura amb caràcter temporal. El secretari d’Estat d’Interior i president de la taula, Bruno Bartolomé, va expressar com actualment el que s’aborda és «si la figura jurídica de l’eventual respon a les necessitats de l’Administració» i de quina manera es pot aconseguir «un sistema més ordenat, simplificat i, en definitiva, optimitzat» amb aquest col.lectiu.
El portaveu de la plataforma sindical dels funcionaris, Joan Torra, va coincidir en la necessitat de replantejar aquest àmbit tot recordant la demanda «que s’acabi amb la precarietat laboral» a certs llocs de l’Administració, apuntant com en el cas dels eventuals la solució pot passar o bé per «limitar el temps» amb el qual aquest tipus de contractes poden funcionar o, com a una altra solució, mitjançant «figures com el funcionari interí, que podria ser una possible sortida». Torra va anar més enllà en la concreció de com es pot millorar en l’àmbit dels eventuals, assenyalant com «el contracte d’aquestes persones mitjançant una selecció que es podria fer via edicte» podria ser una de les solucions.
Un altre punt en què van coincidir els assistents a la segona trobada per redefinir la Funció Pública és en la necessitat que a la pròxima reunió del dia 27 es puguin començar a assolir els primers acords, tal com va recordar Bartolomé, que indicarien «cap a on podria anar la possible reforma de la Llei» de la Funció Pública. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ja va afirmar fa unes setmanes que la finalitat de la taula no és tant elaborar un nou text, sinó la reforma de l’actual.
A LA SORTIDA DE LA TAULA / En acabar la reunió, Torra va celebrar el fet que «Govern hagi facilitat les dades demanades, un fet que és d’agrair». Aquestes dades eren, entre d’altres, la concreció del nombre de personal eventual, que segons va afirmar Torra se situaria entorn «unes 300 per- sones». El representant sindical va valorar també positivament que «no ens hem estancat enlloc, sinó que hem anat avançant en positiu», tal com va coincidir Bartolomé, que va destacar com ahir es van aportar «propostes prou concretes» amb «un clima de treball molt positiu».
Pel que fa a les reaccions d’ApC, la presència del conseller Josep Maria Bringué –que ahir no va estar acompanyat per Óscar Encuentra– va servir per aportar la visió de la plataforma, tot i que, segons va comentar, «ara el nostre paper és més aviat un paper observador», ja que «tal com es va dir en sortir de la primera reunió, aquesta no és la taula que ApC volia». En aquest sentit, Bringué va assenyalar que la plataforma és partidària d’abordar «l’estructura de la Funció Pública» enlloc de les modificacions legislatives, ja que «aquests canvis ja es poden debatre en seu parlamentària». Tot i això, la plataforma continuarà assistint a les reunions d’aquesta taula, on «es va avançant» en els canvis que afecten la Funció Pública.
Altres qüestions, com ara la de les incompatibilitats en la Funció Pública, van tenir també ahir un espai en la reunió del matí, que es va perllongar durant tres hores. La voluntat del Govern és, en qualsevol cas, consensuar un document base per tal d’elaborar un projecte de llei que, com és evident, serà sotmès a la consideració del Consell General.